Pijete opravdu mléko?

mléko

Vždy máme možnost výběru. Buď můžete mít skutečně kvalitní mléko plné živin s tím, že vám vydrží jen pár dní, nebo budete mít slovy dokonale sterilní bílou vodu, která se vám sice nezkazí ani po roce skladování v komoře, ale která má veškeré bakterie zabité. Ty dobré pro naše trávení, i ty špatné. Nic mezi tím bohužel neexistuje. A v tom spočívá hlavní rozdíl mezi krabicovým mlékem koupeným v supermarketech, která jsou označená a ošetřená metodou UHT. Jde o technologii vysoké pasterizace a homogenizace. Kvalitní mléko koupíte přímo od farmářem ve farmářských prodejnách, v síti prodejen Sklizeno a podobných trzích soukromých chovatelů.

Jak ošetřit mléko

Tito prodejci se snaží využívat nejšetrnější možné metody ošetření mléka. Používají velmi krátkou, minutovou pasterizaci při teplotě 72 stupňů Celsia. Možná vás to udiví, ale bohatě to postačí. V mléce to spolehlivě zničí škodlivé bakterie a případné přítomné parazity, ale zachovají se další živiny. Z tohoto farmářského mléka si mimo jiné můžete doma velmi snadno vyrobit čerstvý jogurt podle vlastního receptu, který bude pro váš trávící systém prospěšný. Možná si ještě pamatujete onen svařovací hrnec na mléko, který měl dvojité dno, uvnitř byla voda, a když mléko začalo vřít, začal pískat. Pak se na mléce vytvořil sice škraloup, ale i pěkná vrstva smetany. Mléko skvěle chutnalo a vydrželo.

Návrat ke kořenům

Ve výše uvedených prodejnách a na výše uvedených místech se snaží prodávat mléko, které má co nejblíže tomu, jaké mléko byli zvyklí pít naši rodiče a jejich rodiče. Buď sami kupujte od farmářů, bio výrobců, ale i od konvenčních firem, které dodržují požadované šetrné ošetření mléka, nebo si zajděte do uvedených prodejen a informujte se. Pro zdraví je lepší pít mléko s živinami prospěšnými pro naše trávení, než pít tu obarvenou mrtvou vodu. Žaludek ji špatně tráví, žádné živiny vám nedá, jen vytváří alergie a přidává kila navíc. Krabicové mléko si můžete přidat do koupele pro zvláčnění pokožky, k ničemu jinému se ale nehodí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient