Zapomeňte stárnout

stáří

I když se na vás do zrcadla směje někdo, koho nepoznáváte, hoďte to za hlavu a zapomeňte stárnout. Věk je jen číslo, které stejně nezměníte. Jak přijímat přibývající roky, vrásky a šediny s grácií?

Nemusíte se měnit za každou cenu. I když váš slovník připomíná filmy z první republiky, je mnohem lepší vypadat kultivovaně, jak nemístně. Slangové výrazy, se kterými jste nevyrostli, k vám nesedí.

Zapeklité technologie

I když jsme vyrostli spíše při hrách v potoce a ve staré cihelně, můžeme si umět poradit i s počítačem. Do dnešního světa prostě patří a počítačová gramotnost je nezbytná. PC nás ale nemusí ovládat. Na sociálních sítích lze najít přátele, ale je třeba nezapomenout komunikovat živě. Zážitky protkané skutečnými emocemi nic nenahradí.

Dnes je vše jinak

Zapomeňte na věty typu: „Když mně bylo jako tobě…, Za mých mladých let… My jsme ale byli jiní… To já bych nikdy…“ Nechtějte, aby byl svět kolem vás stejný jako před půl stoletím. Vyberte si ze současného světa to lepší, tím se zabývejte a zbytek nonšalantně přecházejte. Kdo hledá, najde a je toho opravdu dost.

Dnešnímu světu nerozumím

Vždycky budou existovat rozdíly mezi generacemi a naštěstí není na nás, abychom soudili. I to, co jsme my dělali v mládí, starší generaci zneklidňovalo. Doba je vždy jiná. Dnes je rychlejší a povrchnější. Ve skutečnosti je ale úžasné, že máme mnoho nekonečných možností na dosah ruky. Je možná čas alespoň některé z nich využít a přestat bědovat.

Nebrat to tolik vážně

Bez pravidelného pohybu a vyváženého jídelníčku nebudete v kondici. Pokud to pochopíte, nebudete muset sledovat, zda nejste v novém oděvu příliš korpulentní. Zapomeňte na otázka typu: „Nevypadám v tom moc tlustě?“ Určitě víte, jak na tom jste a zda je třeba s tím něco udělat. Na řečnickou otázku uslyšíte buď lež, nebo to, co stejně nechcete slyšet. Ke konverzaci zvolte jiné téma.

Zbytečné fráze

Zapomeňte na hloupé věty typu: „Jsem už moc stará či starý na to, aby…“ I když už nám není 20, stále můžeme zkusit spoustu věcí, co dělají naše děti i vnoučata. Je jen na nás, co chceme dělat a na co si troufneme. Do starého železa se nejčastěji házíme sami.

Společná řeč s vrstevníky

Pokud si nerozumíte s lidmi stejného věku, hledejte jinde. I když máte pocit, že se zcela vymykáte, svět je tak velký, že v něm zákonitě musí být někdo podobného věku i ražení. Bude mít podobnou dávku zkušeností, aby vás mohl pochopit i sdílet společný pohled na život. Vyhnete se nechtěnému poučování mladších a nepochopení straších. Jinak se ale věkem moc neřiďte, je to jen číslo.

Oslovení je někdy důležité

To, že už vás místo slečno oslovují paní a místo mladý muži pane, přijímejte hrdě a s grácií. Zkušenosti přicházejí s věkem a jsou zcela nepředatelné. Nechte ty mladší dělat vlastní chyby a starší přijímejte s pokorou a uctivostí. Přesto se snažte nestárnout víc než je zdrávo a nalézat vždy společnou řeč.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient