Hospodářský cyklus

Hospodářský cyklus

Hospodářský cyklus sleduje vývoj ekonomiky v čase.

Pokud národní ekonomika vyrobí tolik, kolik spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Můžeme říci, že tento stav ekonomiky je ideální a většinou se mu národní ekonomiky snaží pouze přiblížit. K tomuto stavu dochází vlivem zákonu trhu, protože ekonomická rovnováha znamená, že se nabídka rovná poptávce. Aby se nabídka rovnala poptávce, muselo by existovat prostředí dokonalé konkurence, které je zase ideálním stavem na trhu. Většinou dochází k tomu, že nabídka se poptávce nerovná a na základě těchto vztahů dochází k vývoji v HOSPODÁŘSKÉM CYKLU. Pokud budeme pozorovat národní ekonomiku a působení zákonu trhu, většinou je třeba aktivní hospodářská politika státu, aby se národní ekonomika této ekonomické rovnováze přiblížila.

FÁZE HOSPODÁŘSKÉHO CYKLU

I. Expanze (konjuktura, rozvoj, růst)

Příznivý vývoj ekonomiky, kdy domácnostem i firmám se daří, rostou zisky, rostou platy, roste spotřeba statků a služeb. Stát tedy vybírá větší daně a může také investovat. V této fázi je poptávka vyšší než nabídka.

II. Vrchol

Firmy produkují statky a služby ještě vysokým tempem, dochází k tomu, že se nabídka začíná rovnat poptávce, ale postupně začíná poptávka za nabídkou pokulhávat (o další statky a služby přestává být zájem).

III. Krize (recese, deprese, pokles)

Poptávka se zcela zbrzdí a je mnohem nižší než nabídka. Firmy mají problémy s prodejem, aby vůbec prodávaly, rapidně snižují ceny – prodávají se ztrátou a postupně krachují. Roste nezaměstnanost, domácnosti mají existenční problémy, i ti, kteří mají práci, neutrácí a šetří – tím prohlubují krizi.

IV. Dno (sedlo)

Protože žít se musí, nikdy neklesne poptávka na nulu. Firmy vyprodaly zásoby za snížené ceny, minimalizovaly náklady a ty, které přežily, se dostanou na straně nabídky s poptávkou domácností do rovnováhy. Tyto firmy pak hledají nové cesty pro povzbuzení poptávky, a pokud se uchytí na trhu, začnou zaměstnávat nové zaměstnance. Na straně domácností rostou příjmy, mohou více utrácet a znovu se rozbíhá konjuktura.

Skutečný vývoj hospodářství samozřejmě není takto rovnoměrný a jednoznačný. Tendence k cyklickému vývoji je však zákonitá. Zákonitá je i tendence růstu ekonomiky vlivem technického rozvoje. Cyklický vývoj ekonomiky můžeme zaznamenat od počátku kapitalistické éry. Předtím se ekonomika vyvíjela nerovnoměrně, ale většinou na základě výkyvů jako byla neúroda, povodně, války – tedy na základě mimoekonomických jevů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient