Ekonomické systémy

Ekonomické systémy

V ekonomice známe 4 systémy. Je to systém zvykový, příkazový (centrálně plánovaná ekonomika), tržní a smíšený.

ZVYKOVÝ SYSTÉM

Je to nejstarší ekonomický systém, dnes již přežitý a v současné době se objevuje jen u některých kmenů, např. Afrika. Tento systém je založen na tradicích, zvycích a obyčejích určité rodové nebo kmenové komunity. Platí zde dělba práce a neexistuje soukromé vlastnictví. Rozdělování probíhá podle potřeb. O tom, co a kolik se bude vyrábět, rozhoduje náčelník a rada starších na základě zkušeností starších generací. Každý pracuje podle svých sil ve prospěch všech. Tento přepych rozdělování podle potřeb si nemohl dovolit už žádný systém, neboť rostla produktivita práce a vznikal nadprodukt. O ten se pak vedly těžké boje a ten, kdo měl majetek, nemusel pracovat. S rostoucí produkcí a nadprodukcí také souvisí rostoucí význam vlastnických stavů.

PŘÍKAZOVÝ SYSTÉM (CENTRÁLNĚ PLÁNOVANÁ EKONOMIKA)

Vláda má moc a subjektivně rozhoduje, co se bude vyrábět, jak a jak se výsledný produkt rozdělí mezi členy společnosti. Můžeme říci, že vláda kontroluje a řídí celou ekonomiku direktivně a administrativně. Snad jedinou výhodou tohoto systému je schopnost rychle mobilizovat zdroje v případě přírodních katastrof nebo válek. Nevýhodou je subjektivnost a zneužitelnost moci při rozhodování. V ČR fungoval tento systém od roku 1948 do roku 1989.

TRŽNÍ SYSTÉM

Tento systém spočívá v tom, že výroba a spotřebitelé jsou propojeni výhradně trhem a tržními zákony se řídí všechny 3 ekonomické otázky, včetně dělení výsledného produktu. Výhodou tohoto systému je fungování zákonu trhu bez ohledu na subjektivní rozhodování lidí. Vláda tento systém téměř neovlivňuje. Systém je založen na soukromém vlastnictví, na motivaci, iniciativě a odpovědnosti podnikatelů při podnikání na trhu bez větších zásahů státu. Nevýhodou tohoto systému je, že nejsme schopni řešit proces přerozdělování (Jak mají přežít nemocní, děti a starší, když nemohou pracovat?). Tento systém není ideálně spravedlivý a fungoval v čisté podobě pouze v Anglii v 19.století.

SMÍŠENÝ SYSTÉM

Příkazový a tržní systém můžeme brát jako dva extrémy. V praxi se kombinují a prolínají a záleží na tom, který z nich převažuje. Smíšený systém znamená, že v určité míře v něm platí zákony trhu, ale zároveň dochází k určitým zásahům státu do ekonomiky. Jedná se hlavně o oblast veřejných statků (školství, zdravotnictví) a podpory sociálně slabých. Tento smíšený systém se uplatňuje u většiny vyspělých států (EU, USA, Kanada) a je založen na principu fungování demokracie.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient