Co je to PLC

PLC je zkratka pro Programmable Logic Controller, což v překladu znamená programovatelný logický automat. V tomhle článku si o něm prozradíme základní informace, jaké je jeho využití, jak se s ním pracuje a jak s PLC vůbec začít.

Programovatelný logický automat

Vnějšek PLCčka obsahuje vstupy (input – značené I), (output – značené Q), krystalový jednobarevný displej, pár tlačítek na základní obsluhu a také konektor na připojení datového kabelu pro nahrání stěžejního programu. Program pro PLC se standardně programuje na počítači, za pomoc odpovídajícího programu (programy se liší od typů PLC, logika je však vždy stejná). Vytvořený program se pak nahraje do automatu. Následně je nutné vhodně připojit vstupy a výstupy. Po zapojení pak můžeme celý systém spustit.

Využití PLC

PLC nám zjednodušuje práci a ovládá za nás systém. Nejčastěji se využívá právě v průmyslu. V průmyslu PLCčka ovládají stroje a různé další systémy (ventilace, bezpečnostní systémy, nádrže apod.). Automaticky tedy vykonávají práci za člověka. Programátoři a specialisté na PLC proto mají v dnešní době veliké uplatnění. Tyto PLC systémy se uplatňují také jinde. Například spínají topení, nebo světla v moderních rodinných domech. Cena tohoto automatu je ale poměrně vysoká, a proto si je nemůže dovolit každý. Postupem času se však na trh určitě dostanou malá a levná provedení PLCček.

Jak se s ním pracuje

Program pro PLCčko je složen z logických členů a funkcí. Tyto funkce mají vždy stejný princip, jen se liší jeho zápis a použití. Základem jsou logické členy OR (logický součet), AND (logický součin) a NOT (negace), díky kterým se dá složit jakákoliv funkce. Navržením vhodných algoritmů můžeme složit program, který zpracovává vstupy a pomocí výstupů ovládá další systémy.

Programování PLC pro začátečníky

Na začátku je nutné naučit se základní logiku a logické členy (AND, OR, NAND, NOR, XOR). Pak je potřeba naučit se základní sekvenční obvody, jako jsou například obvody klopné (RS aj.). Postupem času můžete stále rozšiřovat své znalosti a podívat se také na čítače, markery, relátka, časovače a další. Logika a použití těchto součástek je všude stejná, a proto je nutné tuto teorii znát. Po naučení můžete uvažovat o zakoupení PLC, popřípadě o zakoupení vhodného programu, jež umí program vytvořit, simulovat a také exportovat. S vhodným programem se na začátku bez drahého PLC obejdete, jelikož většina programů umí vytvořit simulaci zapojeného schématu, díky čemuž se můžete pohodlně učit a rozšiřovat své znalosti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient