Uprchlická krize: Jak jí řešit?

Skoro čtvrt roku se Evropa potýká s přílivem uprchlíků. Uprchlíci se snaží dostat na evropský kontinent všemi různými prostředky. Ať už pěšky nebo se svěřují  do rukou pašeráků. Riskují životy na vratkých člunech. Televize o nich informuje většinou jako o lidech, kteří přišli téměř o vše. Většina z nich cestuje jen v oblečení, ve kterém odešli ze svých domovů.

Kdo, ale může za to, že tito lidé k nám přichází?

V první řadě je to štědrý sociální systém, které poskytuje Německo. Ten přilákal vlnu uprchlíků a vidinu lepšího života.

Dále je to nezájem Evropské unie a OSN pomoci lidem zasažených válkou. OSN se již dávno měla zasadit o to, aby lidem v nouzi pomohla a tito lidé by pak neměli důvod do Evropy utíkat. Pomoc sice v nedávné době byla přislíbena, ale v tomto ohledu s nabídkou pomoci přišla pozdě.

Je nutné zmínit i  vliv USA, která rozpoutává nepokoje a války v zemích, které by chtělo ovládat.

Jak tuto situaci vyřešit?

Důležité je:

Zajistit lidem alespoň slušný život v zemích, kde se před válkou ukrývají a odkud k nám také do Evropy míří. Snažit se jim poskytnout více informací před tím, než se odhodlají do Evropy odejít. Je důležité je varovat před pašeráckými gangy a o tom, co je na cestě čeká. Za klíčové považuji i větší informovanost o státech, do kterých chtějí případně emigrovat.

O pomoc  by se měla postarat především OSN. Zatím vše leží na dobrovolnících a charitativních organizacích, kde převážně vládne chaos a zmatek, kvůli nespolupráci jednotlivých států.

Je nutné, aby se Evropa sjednotila v názorech a ochotě pomoci. Domnívám se, že lidé obecně chtějí pomáhat. Nicméně bojí se tak masivního a velkého počtu migrantů, protože jde o lidi  s jinou kulturou a náboženstvím. Může se i stát, že mnoho uprchlíků nakonec zjistí, že život v Evropě pro ně vůbec není. Proto je spíše klíčové, aby pokud možno zůstali co nejblíže své zemi nebo své kultuře.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient