Svět se zbláznil: Roboti jsou jako zaměstnanci

Svět se zbláznil: Roboti jsou jako zaměstnanci

Děvče, Žena, Obličej, Oči, Detail, Robot, Cyborg

Asi je to již tu. Scifi filmy se stávají skutečností. Z pláten kin pronikají do života. Vylézají z našich PC jako žížaly z děr a omotávají si nás kolem prstu. O kom je řeč?  O robotech. Ne jen že si stále neuvědomujeme, že pokud nezměníme systém, roboti nám vezmou práci a my budeme ti chudí a umírající hlady. Začínáme je brát i jako sobě rovné.

Roboti jsou již prý jako zaměstnanci. Usoudil to opět náš skvělý Evropský parlament. Musíme dbát o jejich práva. Připadá vám to jako vtip? Tak to bohužel není legrace. Kam že to ta diktatura a scestná nařízení EU zajdou? Tam, kam je necháme zajít my.

Pokroky ve světě robotů, robotizace nebo robotice, jak je vám libo, se dostaly na další level.  Evropský parlament jim chce vytvořit právní rámec. Tedy právní rámec pro roboty.

Dovolím si sem vložit vsuvku, že zde máme lidi umírající hlady a naše matky nemají na školní obědy pro děti. Na ulicích nám umírají staří lidé a máme spoustu bezdomovců. Postižené i přestárlé necháváme živořit v nedůstojných podmínkách. Kde je právní rámec lidskosti?

Ti nejpokročilejší roboti mají být klasifikovány jako „elektronické osoby“. A tady pozor! Měly by se na ně začít vztahovat stejné povinnosti jako třeba placení sociálního pojištění! Máte místo zaměstnance, kterého jste vyhodili nového robota a mysleli jste si, že ušetříte? Tak už asi ne.

„Jejich zvyšující se inteligence, všudypřítomnost a autonomie vyžaduje promyslet všechno znovu od začátku, od danění po právní odpovědnost,“ shrnuje agentura Reuters návrh Evropského parlamentu.

Máte pocit, že v Evropském parlamentu vznikne něco kloudného? Nepracují tam už náhodou také roboti? Díval se zdejším zaměstnancům někdo do hlavy a našel tam vůbec něco?

K celému problému se vyjadřuje německá strojírenská asociace VDMA. Názor nepopírá, jen říká, že je na něj brzy. Přijde na něj řada prý nejdřív za 10 let. Posunutí problému ale nic neřeší.

Směr, kterým se lidstvo vydalo, by se měl co nejdříve přehodnotit. Ve vlastním zájmu bychom měli jít do sebe, jinak se sami zničíme.

Člověk, Svalové, Robot, Cyborg, Android, Robotika

I tato zpráva koresponduje s názorem, že pokroky ve zmíněném oboru robotiky a automatizace vedou k vyústění zvýšení nezaměstnanosti. Mohou také ohrozit životaschopnost systémů sociálního zabezpečení. Možná spíše budeme platit robotů než lidem.

Nyní se zřejmě bude pracovat na hypotézách, kolik peněz společnosti ušetří, když nebudou platit příspěvky na sociální zabezpečení, pokud místo lidí použijí roboty.

Na toto už asi Evropský parlament přišel a obává se, že nebude na jejich přemrštěné platy, když za roboty nebudeme platit daně.

A opět začíná diktatura, které říkáme regulace. Europoslanci se věnují velmi podrobně i kontrole a regulaci vzrůstu robotického průmyslu. Velmi zdůrazňují nutnost ponechání standardů v režii Evropské unie.

Jinými slovy, kdo vládne ten má. Má moc. Má kontrolu. Má peníze.

Nastane-li případ, kdy si první robot uvědomí sebe sama, nastane problém. Pak bude nutné, aby se jejich tvůrci důsledně řídili třemi zákony robotiky, jak je vytvořil spisovatel Isaac Asimov.

Víte, které to jsou? Tak třeba Wikipedie:

1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.

2) Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem.

3) Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

Dobře ale víme, že člověk zákony nedodržuje, obchází a porušuje. A čím je výš, tím víc je umí přelstít. Jak to asi bude u robotů? A budou se chtít roboti řídit zákony, které jim dal člověk?

Odkaz: Roboti jsou jako zaměstnanci, soudí Evropský parlament. A proto musíme dbát o jejich práva. Ne, není to legrace…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient