Pražští studenti a jejich vyvinutá nejvyspělejší mlžná komora

Pražští studenti a jejich vyvinutá nejvyspělejší mlžná komora

Máme mnoho chytrých lidí, hlavně mezi studenty. Po článku s elektro-formulí mě zaujal další úspěšný projekt našich studentů.

Čím to, že u nás tito mladí lidé zřejmě nezůstávají a odcházejí za hranice?

Neumíme je zřejmě podpořit ani ocenit. A to je obrovská škoda. Velká spousta ohromujících vynálezů pak vzniká za hranicemi.

Čím to je, že tady na to nejsou peníze?

Zdaňujeme v daňových rájích… a všeobecně se zde asi více odkloňují peníze…

Jinak si nedovedu vysvětlit, jak takoví velmi schopní a inteligentní lidé, kterými Češi tak neskutečně živoří.

Studenti Fakulty elektrotechnické ČVUT, jmenovitě Ondřej Zbytek a Ondřej Svoboda spolu s Valerym Mezentsevem z VŠE mají obrovský úspěch s jejich projektem. Vyvinuli se celosvětově nejvyspělejší mlžnou komorou.

Jejich projet byl podpořen Evropskou organizací pro jaderný výzkum – CERN. Toto zařízení vzniklo na základě projektu jménem Nebulo. Nyní si jej mohou prohlédnout návštěvníci ve švýcarské Ženevě na výstavě Mikrokosmos.

V úplných začátcích nikdo nevěřil, že můžeme uspět. Před pár dny jsme se ale stali nejmladšími partnery CERNu, kteří mu takto komplexní zařízení dodali,“ říká hlavní inovátor společnosti Nebulo a současně student programu Elektrotechnika, energetika a management Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze Ondřej Zbytek.

Jejich přístroj je neuvěřitelně ostrý při pozorování radioaktivity.

Mlžná komora dokáže zobrazit běžně neviditelnou radioaktivitu. Disponuje aktivní plochou o velikosti 90 x 40 cm.

Zároveň toto zařízení disponuje hned několika světovými unikáty.

Byla do něj implementována technologie CrystalView. Ta dokáže zajistit možnost pozorování dění v mlžné komoře a to s mimořádným kontrastem a ostrostí.

Mlžná komora je šitá na míru, Naši čeští studenti jako první v historii dokázali vybavit robotickým systémem, který vsouvá radioaktivní zářiče a umožňuje pak spatřit i umělou radioaktivitu.

Tento aparát má také ve svých možnostech zahrnutu automatickou injektáž radioaktivního plynu v podobě radonu. I jeho velmi malé a nepatrné množství v mlžné komoře dokáže ilustrovat poločas rozpadu jednotlivých chemických prvků.

Studenti jsou výjimeční už od kolébky. Už na střední škole tito nadějní čeští vědci vymysleli prototyp tohoto jedinečného zařízení pro zviditelnění radioaktivity. Vyrobili jej ještě jako středoškoláci, tehdy ještě pro své Gymnázium Opatov v Praze.

Tento přístroj zaujal tehdejšího generálního ředitele CERNu Rolfa-Dietera Hegera natolik, že si přál, aby ji studenti zkonstruovali právě pro CERN.

„Náš příběh ukazuje, že když člověk nehledá výmluvy a jde vytrvale za svým snem, může dosáhnout něčeho neuvěřitelného,“ dodal Zbytek.

Kéž bychom uměli více ocenit naše české velikány. A kéž bychom dokázali najít finance na jejich uskutečněné sny. Pak by nám všichni houfně neutíkali do zahraničí.

Odkaz: Pražští studenti vyvinuli nejvyspělejší mlžnou komoru

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient