ZTOHOVEN

ZTOHOVEN

Kauza rudých trenek je u soudu. Obžalovaní to pojali jako divadlo. Člen Ztohoven dal soudkyni kus standarty. Obvodní soud pro Prahu 1 začal nyní řešit kauzu vyvěšení rudých trenek přímo nad Pražským hradem. Místo prezidentské standarty zde vyvěsili členové skupiny Ztohoven právě rudé trenýrky. Obžalováni jsou pro výtržnictví, krádež a poškození cizí věci. Jmenovitě jim čelí David Hons, Matěj Hájek a Filip Crhák. Hrozí jim až 3 roky vězení.

Musím říct, že fakt, že Ztohoven opravdu rozstříhali standartu a část jí dali i soudkyni mě šokuje. Kousky rozesílají náhodně vybraným lidem.

Členové skupiny Ztohoven vyměnili 19. září prezidentskou standartu za rudé trenýrky.Miluji humor a dovedla bych se přenést i přes vyvěšené trenýrky, i když už to je pro mě přes čáru. Ale fakt, že česká standarta byla rozstříhána, je pro mě neomluvitelný.

Líbili se mi panáčci na semaforech, nevadil mi ani ten čůrající. I když tohle nebyl jejich kousek. Ocenila jsem výbuch atomové bomby v přímém přenosu na televizních obrazovkách, i když to bylo silný kafe. Chci tím říct, že české švejkování mám opravdu velmi ráda.

Jak to bylo?

Obří červené trenýrky vyvěsili členové skupiny Ztohoven loni 19. září a to na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana. Jejich odůvodnění bylo to, že na Hradě „konečně zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic“. Převlékli se za kominíky a po lešení vylezli na střechu Hradu.

„Vlajku jsme poté v jistém řetězci, jisté posloupnosti lidí dostali z dosahu ostrahy. Technicky jsme zajistili odvoz vlajky z Hradu.“

Je tedy fakt, že nás vláda ignoruje. I když protestujeme na náměstích, píšeme petice, je jim to jedno. Jsme jim u zadní části těla. Referendum u nás nikdy nebylo, protože by vyšlo najevo, že nechceme nic z toho, co chtějí oni.

Nemám nic proti svobodě projevu a svobodě slova, byla bych šťastná, kdyby u nás opravdu byla.

Musíme ale u toho být hrdí Češi, ctít pravidla, být uctiví a pokorní k předkům a nechovat se jako anarchističtí ignoranti. A to se právě stalo.

„Prolezli jsme škvírou mezi plotem a zdí, hlídáno to nebylo. Kdyby ano, tak se nám to nepodaří. Nebyla tam žádná překážka. Od počátku nám třem také bylo jasné, že skončíme v klepetech. Nehledě na to, že jsme se nechtěli vyhýbat odpovědnosti,“ popsal situaci Hons. Dokonce prý i počítali s tím, že je ze střechy může někdo sestřelit.“

Soudkyně se ptala na moment, kdy umělci hodili standartu ze střechy dolů, protože tvrdili, že s ní zacházeli velmi opatrně. „Mohu říct, že standarta letěla,“ odpověděl vyhýbavě na dotaz. O dalších osobách, které se pak zapojili do odvozu standarty, mluvit odmítli.

Rudé trenky mají svého majitele, protože je členové skupiny Ztohoven na základě kupní smlouvy prodali soukromému sběrateli, kterým je údajný Patrik Šimon. Celkem 7 zhotovitelů trenek, mu je prodalo za 1 milion korun. „A pokud je poskytne Národní galerii, dostane slevu 999 993 korun,“ popsali podmínky smlouvy.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že celková škoda dosáhla 100 000 korun, s nemajetkovou újmou zhruba 310 000 korun.

Se způsobenou škodou členové Ztohoven vůbec nesouhlasí. Hájí se naprosto stupidním tvrzením, že byla standarta značně opotřebovaná a několikrát šitá a roztrhaná.

Ukradenou prezidentskou standartu v hodnotě 33 000 korun rozstříhali na 1152 kousků. Performeři je následně rozdávali naprosto náhodně vybraným lidem ve všech krajích naší země.

Standarta se nachází nyní: ,,V rukou občanů této země.“

Za úmyslné poškození státního symbolu členům skupiny Ztohoven může hrozit až desetitisícová pokuta. Původně tato skupina tvrdila, že jim standarta uletěla.

„Důkaz extrémní blbosti,“ reagoval Zeman

Jak to vidím?

Jde zde o neúctu k symbolu české státnosti, jímž prezidentská standarta je, tedy státním symbolem.

Wikipedie: Vlajka prezidenta České republiky

,,Vlajka prezidenta České republiky nebo také standarta prezidenta České republiky je podle zákona č. 3/1993 Sb., o státních symbolech České republiky, oficiálním státním symbolem České republiky.“

Nová republika: Ladislav Žák: Česká tradice…

Vlajka prezidenta republiky, takzvaná prezidentská standarta, je jedním z šesti státních symbolů České republiky. Patří sem i velký a malý státní znak, státní vlajka, státní barvy – trikolóra či státní hymna a pečeť.

Tady bych chtěla říct, že na státní symboly, tedy na symboly národa, se nečůrá a ani se s nimi nevytírá zadek. Také se nestříhají a neničí. Nehrabe na ně nikdo, kdo na ně nemá sahat.

I v demokracii, kdy má být svoboda slova se musí ctít zákony. Jinak to stojí za ho…

Pokud chce skupina Ztohoven anarchii a decentralizaci a spoustu dalších utopických změn, neví, o čem mluví… Národ není na takový chaos a uvolnění připraven. A rozstříhání standarty je toho důkazem. Nejsme vysoce vyspělá společnost, abychom tu přemíru volnosti dokázali unést a nepovraždili se navzájem.

Pokud nebudeme ctít státní symboly a pravidla, která si stanovujeme, stáváme se ignorantskými blbci, kteří nemají absolutně žádnou úctu k ničemu.

Máme si budovat národní hrdost. Pokud ale budeme ničit státní vlajky a státní symboly, nejsme na cestě k prosperující vyspělé zemi a hrdému inteligentnímu národu, ale k úpadku, anarchii a pádu na hubu.

Odkaz: Kauza rudých trenek u soudu: Je to divadlo, řekl člen Ztohoven a dal soudkyni kus standarty

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient