Brno – důkaz, že prepping v rozumné míře není blbost. 1. část

V první řadě vysvětlím ve zkratce co to ten prepping je. Zní to sice jako nějaká nová sexuální praktika, ale ve skutečnosti je to od angl. slova “prepare” – připravit se. Tudíž preppeři se snaží připravit na různé krizové a nestandardní situace. Pro mnoho lidí jsou to podivíni, magoři, ti, co zbytečně straší atp.

Kauza s vodou v Brně ukázala, že i v dnešní moderní době je potřeba tzv. “myslet na zadní vrátka”. Já bych dokonce řekl, že v dnešní moderní době je potřeba na ně myslet mnohonásobně víc, než třeba před sto lety.
K čemu že to v Brně došlo? V podstatě k naprosto triviální záležitosti: hygienická stanice vyhlásila, že voda je pitná pouze po převaření, protože hodnoty některých bakterií jsou hraniční. Tedy v překladu – skoro nic se neděje, hodnoty jsou mírně nad limitem, který je sám o sobě dost přísný, ale pro jistotu si ji převařte, pokud ji chcete pít. Situace bude v klidu vyřešena přidáním větších dávek chemie a bude to ok.
Nyní budu vycházet z informaci z médií jako tv hovna  apod., protože jsem na místě nebyl.
Údajně tohle oznámení vyvolalo v lidech “paniku” a ti pak vykoupili zásoby vody z marketů.
Co bychom si z toho měli vzít za ponaučení? Bude jich několik.

1) Drtivá většina lidí není připravená vůbec na nic. 

Z největší části jen a pouze kvůli vlastní lenosti (a blbosti – to jde ruku v ruce).  Je načase zamyslet se nad tím, zda je opravdu tolik na škodu být připraven aspoň nějakým minimálním způsobem.

2) Drtívá většina lidí z první skupiny začne v případě nečekané události “panikařit”.

Z části těchto lidí – “kliďasů”, “neřešičů”, “nestrašičů” se najednou stanou přehnaní nekliďasové, řešiči a strašiči, pokud se stane i úplná prkotina. Začnou “pro jistotu” řešit to, co měli mít vyřešeno už dávno. Čím větší průšvih se stane, tím agresivnější, urputnější a zoufalejší budou. A tím víc jich bude. Tito lidé samozřejmě jednají “bezhlavě”  pod tlakem právě probíhající události a pod vlivem “stáda”. S tím je spojena spousta dalších rizik při stádovém shánění potřebných komodit (nehoda ve zvýšeném provozu, bitka o poslední balík vody, krádež peněženky v nastalém mumraji atd.) Většina těchto rizik je zbytečná a lze jim předejít právě onou základní připraveností.

3) Nejsme “samozásobitelní” ani hovno.

Nedávno jsem si málem zahryznul protézu do volantu, když jsem v rádiu slyšel řečnění ministra čehosi mluvit v souvislosti s německou výzvou, aby se germáni předzásobili alespoň na 10 dní. Mimo jiné tam blekotal, že “máme supermarkety, máme zemědělství, takže jsme v podstatě samozásobitelní”. Tím jen potvrdil mou doměnku, že ministr je taková osůbka, která se přes konexe, politické dohody, postele a jiný xindl ze dne na den – nebo z noci na noc – stane nejvyšším funkcionářem něčeho, čemu absolutně nerozumí, díky čemuž tomu z titulu své funkce najednou rozumí a samozřejmě se k tomu velmi erudovaně vyjadřuje.
Všechny obchody jsou dnes v rámci maximální efektivity a úspory provozních nákladů zařízené tak, že jakákoliv změna poptávky je zaskočí a nejsou schopné na ni reagovat. V Brně se to krásně ukázalo – ač šlo o “prd” a drobná “nepitelnost” vody způsobila jen velmi malou paniku, voda z regálů a skladů okamžitě zmizela. Přitom voda tekla a stačilo by její převaření – což by bylo mimochodem mnohem levnější řešení 🙂
Dále pak z toho plyne asi hafilion dalších věcí, ale snažil jsem se vypíchnout ty nejdůležitější.
Protože bych tu toho napsal strašně moc, bude tohle na pokračování. Děkuji, za pozornost a příště si řekneme něco málo o tom proč  a jak se minimálně připravit.
Ahoj!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient