Netradiční sporty: Bandy

Co to je? Bandy je sportovní disciplína vzniklá z pozemního hokeje. Je to hra při které se používá speciální hokejka a hlavně míček, čímž vzniká jakýsi příbuzný hokeje. Největší federací je FIB neboli Federation of international bandy. Ta byla založena roku 1955 ve Švédsku. Od té doby se až do roku 2001 pořádalo každé dva roky mistrovstí světa mužů v bandy. Od roku 2004 se v tomto netradičním sportu pořádá mistrovství světa v brandy i pro ženy. Tento sport se z důvodu nutnosti ledové plochy provozuje hlavně v severských zemích jako je Rusko, Norsko, Finsko nebo Švédsko. Ale brandy se nevyhnulo ani státům jako Litva, Lotyšsko, Nizozemí nebo Maďarsko. A to samozřejmě nejsou všechny členské státy FIB.

Kde se hraje? Je to zimní sport, který se odehrává na ledové ploše stejně jako hokej. Rozdíl je ve velikosti kluziště, bandy se hraje na venkovním stadionu o velikosti fotbalového hřiště, tedy 45m-65m x 90m-100m. Branka má rozměry 350cm x 210cm. Hraje se venku, je tedy potřeba opravdu mrazivé počasí, aby se bandy mohla odehrát.

Kdo ji hraje? Družstva jsou složena buď z žen, nebo z mužů a tvoří je jedenáct hráčů, deset hráčů a jeden brankář. Při zápase spolu soupeří dva týmy.

Při zápase se dodržuje přestávka 20 minut, ale pokud jsou mrazy velmi tuhé, může být přestávek i více.

V ČR se brandy nehraje, protože nikde v České republice nenajdeme dostatečně velkou lední plochu. Ale i přes to si tento netradiční sport češi zahráli, a to na výjimečném utkání v roce 2014 ve Švýcarsku. Hrály zde 4 země a to Nizozemí, Německo a Maďarsko, ČR byla pozvána jako VIP host. Tento sportovní zápas se odehrál při -30 stupních Celsia. Za naši zem hráli členové Bohemians Praha a i když tento sport nikdy před tím nevyzkoušeli, tak dokázali získat 3. místo. A bandy se jim tak zalíbilo, že po návratu z Mistrovství Evropy v bandy 2016 založili Českou asociaci bandy (ČAB) a stali se řádným členem FIB.

Video shrnutí pravidel s ukázkami hry naleznete zde:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient