OSVČ a menší firmy preferují externí účetní firmy

Zanedbání účetní nemůže dopadnout dobře. Pokud s podnikáním teprve začínáte, rozhodně význam účetnictví nepodceňujte a nedělejte ho „na koleně“. Na pár dokladů možná stačíte, ale jakmile se váš byznys dostane na trochu vyšší úroveň, neztrácejte čas a svěřte účetnictví do rukou kompetentní osoby. Ušetří vám spoustu času, starostí a ve finále i peněz. Ale jestlipak je výhodnější účetní jako zaměstnanec, nebo spolupráce s externí firmou, která má na starosti i jiné klienty? Většina českých podnikatelů má jasno.

Další zaměstnanec je většinou zbytečně nákladný

Drtivá většina živnostníků a menších firem pohlíží na zaměstnance jako na zbytečnou finanční zátěž. Porovnání nákladů na zaměstnance s vedením účetnictví externí firmou jasně hovoří ve prospěch druhé varianty. Logicky nejde pouze o samotnou mzdu, ale také o náklady spojené se zařízením kanceláře, pořízením účetního softwaru, účast na školeních apod.ledger-1428230_960_7201

Zaměstnanec však nepředstavuje jen finanční, ale také administrativní zátěž. Jeho výhoda spočívá v tom, že lépe vidí do interních procesů ve firmě, nicméně takového stavu lze dosáhnout i v případě outsourcingu. Vše je o přístupu a komunikaci.

Zastánci zaměstnanců namítají, že účetní může zastat práci některých kolegů v době jejich nepřítomnosti. Pak se ale nabízí otázka, zda je pracovní doba účetního využita skutečně efektivně.

A pak je zde problém s motivací. Zaměstnanec – nemá-li vidinu povýšení a výrazného zvýšení platu – obvykle nepodává takový výkon jako externista.

Externí firmy nabízí široké spektrum služeb

Renomovaná účetní firma nenabízí pouze vedení účetnictví. Nedílnou součástí služeb je také daňová evidence, mzdová a personální agenda, optimalizace daní, audit a zastupování před úřady. Můžete očekávat důraz na vysoký výkon a transparentní cenovou politiku.

V praxi samozřejmě záleží na individuálních požadavcích a potřebách. Jak se rozhodnete vy, je čistě na vás.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient