Zdravotnické přístroje k domácímu použití

Můžeme se snažit, jak chceme, dbát na životosprávu, sportovat, stejně si čas od času nějaká ta nemoc najde každého z nás. Když se tak stane, využíváme lékařské přístroje k tomu, abychom zjistili, co se s námi děje.

Lékařské teploměryovereny-teplomer

 Zpravidla prvním přístrojem, po kterém sáhneme, je teploměr. Kdysi jsme si museli strkat teploměr pod paži a čekat několik minut, než se rtuť v teploměru ustálí na některé z rysek. Dnes je měření teploty mnohem jednodušší, rychlejší a hlavně příjemnější. Jsou to především bezkontaktní infra teploměry, které na tom mají zásluhu. Nejen, že spolehlivě změří tělesnou teplotu dospělých i dětí, ale jsou také vhodné k rychlému měření teploty kojeneckých lahví, dětské výživy a mléka nebo dokonce vody ve vaničce pro koupání miminka.

Glukometry

Jako cukrovka je označována skupina chronických onemocnění, která se projevují zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vzniká z nedostatku tvorby hormonu inzulinu a u nás jí trpí každý glukometr-freestyledesátý člověk. Objevit se může v každém věku.

Aktuální hodnotu cukru v krvi (glykemii) si musí nemocní hlídat. Právě k tomuto účelu slouží glukometry – přístroje, které měří glykemii z kapky krve. Měření glukometry je velmi snadné a rychlé. Během pár vteřin zobrazí naměřený výsledek a údaje uloží do paměti. Umí zobrazit týdenní a měsíční průměry měření cukru a některé typy s inovovanou technologií už nepotřebují ani kalibrovat.

Lékařské tlakoměry, tonometry

Dalšími hojně rozšířenými pomocníky jsou lékařské tlakoměry. Zvláště důležité je mít svůj tlak pod kontrolou pro ty, kteří mají problémy tlakomer-tensoval-mobils vysokým krevním tlakem. Jde o onemocnění, které nebolí, ale jeho důsledky mohou být fatální – od onemocnění očí a ledvin až po cévní mozkové příhody a infarkty myokardu. Pořídit se dají i speciální tlakoměry – například tonometry pro těhotné ženy či nerozbitné a voděodolné tonometry.

Fonendoskopy

Fonendoskopy a stetoskopy k poslechu srdce, plic a dýchání si sice pro domácí použití asi pořizovat nebudeme, ale máme-li v rodině lékaře, nebo budoucího lékaře, můžeme takový přístroj pořídit jako dárek k výročí nebo promoci. Na trhu jsou totiž kromě klasických fonendoskopů k dostání také fonendoskopy pozlacené, které se právě k těm účelům hodí.

Je bezvadné, že spoustu lékařských přístrojů, kterými byla kdysi vybavena jen lékařská zařízení, si můžeme pořídit i domů ke každodennímu užívání. Pomáhají nám hlídat naše zdraví, a pokud se něco děje, upozorní nás na to.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient