Introverti vs. extroverti

Víte, jaký jste typ osobnosti? Že ne? Potom si zajisté zkuste vyplnit test, který používají i mnohé renomované firmy při svých pracovních pohovorech. Tento test osobnosti nese anglický název MBTI v překladu Myers-Briggs Type Indicator a můžete si ho vyplnit i on-line. Tento test vám prozradí mnohé o vaší osobnosti a vy se díky němu naučíte lépe vnímat sami sebe. V poslední době svět přeje zejména extrovertním typům lidí. Ovšem velká část populace má právě introvertní povahu. Rozdíl mezi introvertním člověkem a extrovertním jedincem je ovšem značný. To, zda patříte mezi extroverty či introverty ovšem můžete vypozorovat i na svém chování. S vlastnostmi, kterými se tyto dva typy lidí vyznačují, se člověk již narodí.

Jsem introvert?

Pokud patříte mezi introverty, poznáte to velmi snadným způsobem na svém chování. Introvertní lidé nejsou „divní“ naopak jsou velmi inteligentní a tvůrčí. Umí si také velmi tvrdě jít za svými sny a ideály. Ve svém rozhodování sází zejména na jistotu a své poznatky čerpají již ze zažitých věcí, které jim tuto již zmiňovanou jistotu přináší. Introvertní typy lidí nemusí vymetat každý týden bary ani pořádat obrovské narozeninové oslavy. Baví se zejména v kolektivu svých dobře známých lidí a čerpají energii především z ticha. Tudíž jim hlučné a lidmi nabité prostory nahání strach. Ovšem i mezi introvertními jedinci se najdou tací, kteří mají rádi společenské akce a to velmi, ovšem dokážou se bavit velmi vybraným způsobem a rozhodně se nesnaží být středem pozornosti. Zda patříte mezi introverty, poznáte i tak, že vám věci trvají poněkud déle než extrovertním jedincům, proč? Protože se potřebujete na věci více soustředit a nechcete je pokazit. Zakládáte si na přesných věcech, které se snažíte mít za každou cenu pod kontrolou, pokud tomu tak není, propadáte stresu a úzkosti z vlastní vnitřní prohry. Introverti jsou velmi pečliví a své zásadní úkoly si plní se značným předstihem. Na jistotu sází i ve svém soukromém a partnerském životě, ke kterému přistupují s věrností jim vlastní. Jsou oddaní svým partnerům a to samé čekají i o nich. Partneři introvertů to ovšem nikdy nemají s tímto typem osobnosti jednoduché, introverti jsou tiší lidé, kteří se neradi svěřují se svými pocity a mnohdy raději tiše trpí v ústraní, také méně vyznávají svým drahým polovičkám lásku. Mezi introvertní jedince patří i velká spousta celebrit a významných osobností, které to ve svých životech dotáhli opravdu daleko. Kupříkladu si vezměme například Baracka Obamu, Billa Gatese nebo Marka Zuckerberga. Introvert není divný člověk, introvert se pouze snaží přizpůsobovat okolí, které do značné míry přeje především extrovertům.

Zaměstnavatelé mají zájem o extroverty

Extrovert se na rozdíl od introverta velmi rád pouští do nových věcí a hemží se novými nápady. Extroverta vyvádí z míry věci, které jsou stereotypní a bez nápadu. Tito lidé mají rádi dobrodružství a nesnáší stereotyp. Zaměstnavatelé mají zájem o lidi, kteří jim mohou nabídnout nové nápady či organizovat kolektivy. Ovšem pokud dáte tomuto typu osobnosti úkol, který má jasná pravidla, nebude ho dodržovat. Nesnáší pravidla. Tudíž velmi často dochází na pracovištích k problémům, kdy extroverti nechtějí plnit požadavky zaměstnavatele kvůli tomu, že je to jedním slovem nebaví a připadá jim daný úkol stereotypní. Kdežto introvert si své úkoly plní vždy tak, jak si žádá zaměstnavatel a nepouští se do zbytečných inovací. Překousne i stereotypní práci, která ho bude určitým způsobem naplňovat. Zjistěte si tedy, k jakému typu povahy tíhnete a zamyslete se nad svým životem a sebou samým.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient