Mějte své účetnictví v pořádku

Zakládáte-li si firmu, je třeba promyslet mnoho záležitostí. Určitě nepodceňujte účetnictví. Mohlo by vás to stát při kontrole nemalé peníze. Proto je lepší svěřit ho do rukou odborníkovi. Účetních je hodně, ovšem důležité je dobře vybírat.

Vedení účetnictví ve firmě

Každá OSVČ musí zaznamenávat svou činnost pro finanční úřady. Dříve jsme rozlišovali jednoduché a podvojné účetnictví. Dnes je jednoduché účetnictví nahrazeno daňovou evidencí.

Vedení daňové evidence je povinné pro OSVČ, které se nestaly účetní jednotkou, tj. jejich roční příjem nepřekročí 25 milionů korun. V tomto případě musí vykazovat informace „jen“ o stavu majetku, závazcích příjmech a výdajích.

To platí, pokud chce OSVČ uplatňovat výdaje podle skutečnosti. Druhou možností je uplatňování podle paušálu, tj. procentem z příjmů. Pak není nutné vést daňovou evidenci. Zaznamenávají se pouze příjmy a pohledávky.

Pokud nesplňujete podmínky pro vedení daňové evidence, musíte vést podvojné účetnictví, které je složitější. Jak název napovídá, zachycuje účetní informace tzv. podvojným způsobem.

Výběr účetní

Pokud nejste OSVČ uplatňující výdaje paušálem (což je nejjednodušší cesta), je lepší najít si někoho, kdo vám účetnictví povede. Mějte však na paměti, že tento člověk nebo firma se vám bude starat o citlivé záležitosti, proto nepodceňujte výběr.

Účetních je hodně. Samozřejmě nejvíce ve velkých městech. Snadněji se vám bude hledat někdo na účetnictví v Brně než na malém městečku. Na druhou stranu hodně věcí jde vyřešit i na dálku a za kvalitním odborníkem se vyplatí dojet.

Při výběru se zajímejte o to, jak dlouho se činnosti věnuje a jaké má reference. Určitě si zjistěte, na co všechno se specializuje. Ne všichni mají široký záběr zahrnující komplexní služby, zvlášť jde-li o jedince. Dále je vhodné se informovat o tom, jaký používá účetní systém, o stylu jeho práce a v neposlední řadě je důležitá cena, ale i to, co všechno skutečně zahrnuje. S tím, kdo vám bude spravovat účetnictví, se určitě setkejte. Vzbuzuje ve vás důvěru? I to je pro vaší budoucí spolupráci důležité.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient