Když na lyže, tak pořádně

Tady sněhu zatím moc není, no však i kdyby bylo – patříte mezi ty nadšence, co už mají všechny české sjezdovky v malíku? Co potom s pocitem „to znám“ a co s touhou po výzvě? Lyžařské ego potřebuje přes zimu dostatečně nabít a album s fotkami už též malinko skomírá hlady. Pak tedy jedině cizina.

Není snadné si pro své sněhové řádění vybrat tu TOP lokalitu. Každá má něco, co nás láká, jenže rozpůlit se prostě nemůžeme. Nechci dělat světaznalce, ale mně prostě loňskou akci “lyžování Francie” z hlavy a ze srdce nikdo nevymaže. Pokud stejně jako já milujete široké a dlouhé sjezdovky, měli byste tam vyrazit.

Sen se stává skutečností

Nejednou se mi zdálo, že se obléknu, nazuji lyžáky, cvak pravá, cvak levá lyže a rovnou ode dveří penzionu si to frčím přímo na sjezdovku. Lyžování ve Francii mi tenhle svůdný sen nejen splnilo, dokonce ještě přidalo bonus: kvalitní sníh, převýšení až 2000 metrů a skvělé technické zázemí. Co víc si přát? Snad možná tipnout to nejlepší letovisko.

Kupříkladu v Savojských Alpách se na konci údolí Tarentaise nabízí k vyřádění středisko Tignes. Je tvořeno pěti částmi se sto padesáti kilometry sjezdovek a kdo upřednostňuje rozmanitost, ten se tu bude cítit jako v ráji! V celém Tignes je zajištěná dobrá propojenost 47 lanovkami a vleky. Skvělým zážitkem je nepochybně tunelová lanovka (Funiculaire), které když se svěříte do náruče, vyhoupne vás 3030 metrů až na ledovec Grande Motte.

Neméně uchvacující dojem ve vás vyvolá jistě i středisko Les Menuires ve střední části údolí Vallée de Belleville. 160 kilometrů sjezdovek a 28 kilometrů skvěle upravených tratí pro běžkaře nenechá jediné lyžařské oko suché a jeden ze tří druhů skipasu si určitě vyberete. I snowboardisté si zde přijdou na své v parku Les Boyes.

snow-boarder-1335696_640

Ale to není všechno

Když si usmyslíte vyrazit na lyžovačku třeba v květnu, ve středisku Les 2 Alpes čekají jen na vás! Mimo jiné je tu učiněný ráj pro milovníky freeridu a snowboardingu. V oblasti La Grave jsou totiž ideální podmínky pro jízdu volným terénem, a to včetně boulí, kde nenahraditelný prachový sníh vážně postrádat nebudete.

A kdo míří nejvýše, najde si svůj vrchol blaženosti ve Val Thorens, což je nejvýše položené evropské středisko v lyžařsky nejrozsáhlejší oblasti na světě. Čeká na vás 140 kilometrů sjezdovek, 31 lanovek a vleků, visutá kabinová lanovka na Cime de Caron a další vábidla pro lyžařské nadšence. A na co čekáte vy?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient