Mobilní displeje od JDI konečně nabídnou slušnou VR

Vypadá to, že japonské společnosti JDI se podařilo odstranit jisté technologické nedostatky moderních malých displejů, takže VR na těch budoucích konečně bude vypadat lépe než použitelně, ba přímo dobře.

Největším problémem, jaký mají moderní smartphony s poháněním plnohodnotných VR systémů, je to, že jejich displeje nebyly na tuto věc zkrátka navrženy. Displeje u chytrých mobilů, i když často s již docela dostatečně velkým rozlišením pro HD video, nemají pořád dost jemnosti pro VR, takže vzniká onen nepříjemný efekt způsobený rozeznáním linií mezi pixely.

V rámci totální redukce této nepříjemnosti se japonská firma Japan Display (společné dílko Sony, Toshiba a Hitachi) rozhodla, že zapracuje na displeji navrženém právě a jen pro VR. Začala od rozlišení – na 3,42“ úhlopříčku doslova nacpala při jemnosti 1440 x 1700 pixelů rovnou 651 PPI. To ale prý pořád není hranice řekla JDI, již se prý pracuje na 800 PPI verzi.

Jak vidno z obrázku, jednoznačně pozitivní efekt prostě nelze přehlédnout. A jak vidno i z těch dalších, rozdíl mezi tímto a běžným smartphoním displejem je velice zřejmý.

vr-1

Pouze vyšší rozlišení ale není pochopitelně vše, nový displej proto bude zvládat standardně 90 Hz a tedy 3-6 ms odezvu.

Jak přesně se tento produkt podepíše na mobilním VR trhu, je zatím tak trochu nejasné, přece jen, HTC Vive, Oculus Rift a PlayStation VR všichni zvládají 90 Hz (nebo i více). Na druhou stranu, Je to asi právě rozlišení, kde podle všeho prozatím bude největší trumf novinky.

vr-2

3 názory na “Mobilní displeje od JDI konečně nabídnou slušnou VR”

  1. Zase bych to neviděl tak černě, však civilizace trénuje přece – viz ten EU výpadek tuhle… 😉

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient