Problémovější klienti budou mít nově problém s půjčkami

Nový zákon o spotřebitelské půjčce si mimo jiné chce posvítit na poskytování úvěrů bez prokazování příjmů . To se nově může ukázat jako problém pro klienty, kteří si budou chtít vzít úvěr a přitom s sebou ponesou z minulosti nějaký ten “škraloup”. Půjčka bez doložení příjmů tak může být v budoucnu problém pro ty, jež mají ve svém rejstříku určité drobné vroubky.

Poskytovatelé půjčky bez registru budou podle nového zákona muset podstatně podrobněji zkoumat důvěryhodnost svého klienta. Co to tedy pro běžného smrtelníka znamená? Pokud jste doposud nemohli nebo jste z nějakého důvodu nechtěli prokazovat své příjmy, nic zásadního se nedělo. Půjčku jste mohli jednoduše získat i díky zaručení nějakým nemovitým majetkem a bylo takzvaně “vymalováno”. Po vstoupení nového zákona v platnost se vám ale reálně může stát, že na svou půjčku jednoduše nedosáhnete a nebudete na ni mít nárok.

Vznikne šedá zóna pro půjčování?

Ta bude totiž pro tento typ klientů od 1. prosince tohoto roku prakticky jediným způsobem, jak si půjčit. Pokud si nejste jisti tím, zda náhodou nespadáte do kategorie klientů, které by nový zákon o spotřebitelském úvěru mohl ohrozit, navštivte některý ze spolehlivých webů s ověřenými informacemi a zjistěte, jak na tom vlastně jste. Nový zákon možná ještě více podpoří šedou zónu poskytování úvěrů, nicméně doufejme, že se tomu tak nestane.

Půjčování finančních prostředků od lichvářů je totiž ještě horší variantou nežli současné podmínky při splácení nebankovních úvěrů. Navíc pokud je lichva jako taková postavena mimo zákon, je také velmi těžké se následně dovolat zákonné ochrany. Jednoduše řečeno vám už nebude jak pomoci.

Ochrana i past pro klientycry-1580550_960_720

Znění nového zákona si klade za cíl více chránit dlužníky, kteří se rozhodnou pro nebankovní půjčky. V současné době je totiž systém nebankovních půjček nastaven tak, že pokud klient není schopen splácet jednotlivé splátky, je mu velmi záhy nastaveno velmi přísné penále, což může mít pro jeho život opravdu nedozírné následky. Ono totiž není nic příjemného, když kvůli vašim dluhům a neschopnosti splácet postihne exekuce i další vaše příbuzné.

Dlužníci se tak na jednu stranu mohou zaradovat. Nový zákon o spotřebitelském úvěru si klade za cíl usnadnit jim život se splátkovým kalendářem. Na druhou stranu už nebude tak snadné půjčky bez registrů získat. Důležité zkrátka a dobře je, abyste svou situaci začali řešit včas a zodpovědně si spočítali půjčku, která pro vás bude optimální, a vy jste tak následně nemuseli řešit zbytečné životní nepříjemnosti.

Času už není moc

Na propočítání a přehodnocení vašich půjček bez prokazování příjmů a bez registrů vám už podle znění původního zákona zbývá necelý měsíc, což skutečně není moc. Pokud se nechcete stresovat proplouváním novými pravidly, které zákon o spotřebitelském úvěru přinese, řešte svou situaci, dokud máte ještě čas. Jedině tak se můžete vyhnout opravdu zbytečným nepříjemnostem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient