Netradiční sporty: Barmský box

Tvrdý, brutální, primitivní, nekompromisní, nemilosrdný. To jsou hlavní hesla tohoto bojového sportu. Barmský box je známý jednoduchými pravidly a bojem až do posledních sil.

Tento sport nemá pravidel mnoho a spíše než kultivovaný zápas připomíná obyčejnou rvačku. To také zapříčiňuje, že Barmskému boxu se věnují především chudí vesničané a mnoho profesionálů zde nenajdete. Také tréningu není věnováno mnoho času, v horké Barmě se trénuje většinou ráno a to jen tak na ulici.

mma-1420209_1920

Jak jsem již zmiňovala, pravidla tohoto sportu jsou velmi strohá. Mezi zakázané patří jen tahání za vlasy, škrcení, útok na rozkrok a útočení na soupeře, který leží na lopatkách. Jelikož zákazů moc není, je jasné, že bojových technik bude hromada. A je to tak. Využívají se údery rukou, nohou, dokonce i hlavy. Zajímavou technikou tohoto sportu je tzv. opičí technika, při níž se jeden zápasník vyšplhá na svého protivníka jako opice na strom. Dále jsou to různé kopy nebo oblíbené útoky z otočky.

Kdo to hraje? Tento sport je určen pro všechny váhové kategorie. Zajímavé je, že kategorie ani nejsou rozděleny podle váhy, ale podle věku a pokročilosti zápasníka. Většinou samozřejmě zápasí podobné váhy, ale není to pravidlem.

Zápasníci v Barmskému boxu se dělí na juniory, dospělé začátečníky, semiprofesionály a profesionálové.

Zápasy se většinou odehrávají jen párkrát do roka, jsou totiž součástí státních svátků a oslav.

Před bojem zápasníci předvádí národní bojový tanec. Tancem boj i končí, v této části každý zápasník ukazuje své oblíbené bojové techniky a údery.

Kde se provozuje? Dříve byl ring vytvořen zakreslením kruhu o průměru asi 25 stop. Dnes už se většinou používá klasický boxovací ring.

matt-306160_1280

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient