Do nového roku s novým zaměstnáním? Připravte se na pohovor

Lidí, kteří jsou nespokojení se svým zaměstnáním, je na světě dost. Je-li to i váš případ, máte dvě možnosti. Buď dál žít jako doposud a dělat pro vás nezajímavé věci, nebo sebrat odvahu a sehnat si konečně skvělou práci podle svých představ. Teď je k hledání nového zaměstnání ta nejlepší příležitost.

Ke změně zaměstnání můžete mít různé důvody. Někomu nevyhovuje pracovní doba, jinému vykonávaná činnost. Důležité je také dobré pracovní prostředí a přátelství v kolektivu. Ať tak či tak, není důvod se trápit něčím, co vás obtěžuje. Máte spoustu jiných možností a momentálně je situace na trhu práce tak příznivá, že lepší pozici určitě najdete. Nezaměstnanost v ČR je 4,9 %, což je nejméně v EU, takže volných míst je dostatek. Chyťte příležitost za pačesy a vstupte do nového roku s novou prací. Teď mezi svátky už asi nic moc nestihnete, ale zvládnete aspoň poslat životopisy a připravit se na pracovní pohovor.

Životopis navnadí

Chcete-li uspět, musíte svého potenciálního zaměstnavatele přesvědčit, že stojíte za to. Vzdělání, zkušenosti a dovednosti si vymyslet nemůžete (tedy pochopitelně můžete, ale rozhodně to nedělejte, jednou by se to stejně zjistilo), máte ovšem šanci ovlivnit to, jak budou podány. Dejte si proto záležet na životopisu, odlište ho něčím, aby mezi ostatními žádostmi zaujal – může to být třeba hezká grafická podoba.

Pohovor je eso v rukávu

Životopis je však stále ještě jen základní krok. Mnohem důležitější je pracovní pohovor, který vám zajistí buď vítězství, nebo prohru. Ve vašem vlastním zájmu byste se tedy na něj měli připravit. Na internetu najdete spoustu tipů a rad od zkušených HR specialistů.

Jednou z těch, kteří se rozhodli sdílet své zkušenosti, je Mgr. Marta Nesbitt, HR Advisor pro evropské země ze společnosti Amazon. Na portálu VímVíc.cz zveřejnila svůj online kurz s názvem Pracovní pohovor je hra. V něm vám objasní, co si vzít na sebe, na co se ve své řeči zaměřit, jak se připravit, jak poukázat na své silné stránky či co dělat po pohovoru. Po absolvování kurzu budete mnohem klidnější, jelikož budete vše znát, a tak se vyhnete zbytečným nervům, až dojde na věc.

Kdy jindy se konečně rozhoupat, když ne teď? Nový rok je za dveřmi a situace na pracovním trhu výborná. Není na co čekat!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient