První člověk v historii dosáhl na vozíčku Jižního pólu

Ve středu 21.12.2016 došlo k dalšímu zajímavému milníku pro lidstvo. Právě tehdy totiž do kolonky „Věci, jenž lidstvo již splnilo“ přibyl další neuvěřitelný čin. Aron Anderson se stal prvním člověk v historii světa, jenž dosáhl Jižního pólu jen na vozíku.

Ještě před tím, nežli tento Švédský světoběžník roztál nad lahví něčeho ostřejšího (stará dobrá whisky) v rámci domácích oslav, ušel dotyčný vzdálenost 640 kilometrů. A to od okraje Antarktidy až k Jižnímu pólu. To se jeví jako mimořádný výkon i na obvyklou osobu, natož na tu, jenž je od mala na vozíku.

Celá cesta mu trvala jednadvacet (a na poměry průměrného Evropana) značně mrazivých dní, během nichž se obvyklá průměrná teplota pohybovala okolo -30°C. A jak řekl sám Anderson rádiu Sweden: „Měli jsme po cestě silný a pořádný vítr, takže skutečná vjemová teplota dosahovala -36°C. Naše ruce byly po celou dobu zmrzlé a člověk s musel chránit i obličej pořád.“

Během každého dne z oněch jednadvaceti dní musel jen za pomoci svých svalů v rukou překonat 10 km denně. Za jednoznačně nejhorší místo pak Anderson označil stoupání do výše cca 2 000 m.

Aron Anderson samozřejmě není jen tak nějaký náhodný drsňák, ale má za sebou celou řadu sportovní průpravy z let minulých. Pravidelně se věnuje Paralympiádě, jen za pomoci rukou dojel ze Švédska do Paříže, vylezl na Kilimandžáro a zakončil již dva stockholmské maratóny a jednoho Iron Mana.

Jeho sportovní výkony jsou o to neuvěřitelnější, když uvážíme, že je na vozíčku od 9 let, kdy mu kvůli rakovině v nohou odebrali obě spodní končetiny. Aron rovněž doufal, že za každý metr cesty získá 1 Euro pro Švédský institut pro dětskou rakovinu. Nakonec prý dostal od sponzorů 5 milionů švédských korun, což je blízko jemu původnímu cíli ve výši 6,4 milionu švédských korun.

Zdroj: Menshealth.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient