Mít útulný domov

Doma je doma. Domov je naše útočiště. Místo, kam se rádi vracíme a kde se chceme cítit dobře. A když se chceme někde cítit dobře, hodně záleží i na tom, jak je ono místo zařízeno.

Kolébka za postel

Zajímavé je sledovat, jak se naše potřeby v tomto směru v průběhu času vyvíjejí.  Začíná to zpravidla kolébkou, po níž nastane období co nejbezpečnější dětské postýlky. V té době využije naše máma ještě maximálně tak přebalovací pult a skříň nebo komodu na pár věcí, které jsou pro miminka potřebné. S naším růstem však rostou i naše potřeby. Je třeba někde uložit naše hračky, naše oblečení a věci na doma, „na lítačku“, do školky, do školy… Úložný prostor, který zaplníme, je stále větší, potřebujeme další skříně, šuplíky, poličky, knihovnu, psací stůl. Perfektně zařízený vlastní dětský pokoj je snem mnoha dětí.

Dětské postýlky postupně měníme za postele s úložným prostorem, protože „kam všechny ty věci mám pořád dávat?“. Vrcholem blaha v tomto směru jsou pak luxusní postele, které nám pomohou zdravě si odpočinout a spánek si užít.

Svobodnému člověku většinou postačí ke štěstí malý prostor, pokud možno zařízený podle jeho představ. Když se pak rozrůstá rodina, rostou i požadavky jak na prostory, tak na jejich zařízení. Přijde na řadu nový koupelnový nábytek, vybavení předsíní. Samostatnými kapitolami jsou kuchyně a obývací pokoje. V kuchyni vyměřujeme, jak velký stůl si můžeme dovolit, počítáme, kolik nás u něj zasedne, abychom objednali ideální počet kuchyňských židlí, přemýšlíme, jestli se nám do naší kuchyně vejde kuchyňská lavice, kam rozmístíme jídelní skříně, kredence a příborníky, a co tenhle krásný jídelní taburet – kam ten by se vešel? Obývací pokoj bývá tradičním místem, kde se schází celá rodina, kde by měla vládnout příjemná atmosféra a pohoda. Vybíráme styl, materiál a barvu nábytku, bereme v úvahu množství úložného prostoru v obývacích stěnách, pohodlnost a účelnost sedacích souprav, velikost stolů a stolků.

Nezapomenout na zeď

Říká se, že nábytek tvoří duši našeho domova. S tím naprosto souhlasím. Chce to ale ještě dodat našemu bydlení šmrnc. Holé stěny zdobíme obrazy a jinými uměleckými výtvory. Skvělými – a přitom levnými – variantami výzdoby jsou samolepky na zdi. Motivů najdete stovky. Dětské, zvířecí, rostlinky, známé osobnosti, ale i mapy, šipky, grafy. Rozzářit interiér jakéhokoli místa tak může každý podle svého gusta.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient