Zdravou výživou proti nemocem

O léčivých účincích darů přírody se dnes už zase nepochybuje. Bývaly součástí lékáren našich babiček – a pak jako by z našeho povědomí na nějakou dobu zmizely. Díky čím dál většímu zájmu lidí o zdravý životní styl je nyní jejich užívání opět populární a mohou nám tak pomáhat nahradit syntetické léky z lékárny.

Zbaví vás nemocí, pomohou zhubnout

To nejdůležitější, co si přejeme do nového roku, k narozeninám, nebo až když jej ztratíme, je zdraví. Přitom existuje řada způsobů, jak si ho zachovat, nebo již ztracené zdraví navrátit.

Zdravá výživa se stala módní záležitostí a na našem trhu se objevuje ovoce, zelenina a přípravky, které tu dříve nebyly. Kdo před několika lety znal lahodné tropické ovoce guava? Toto ovoce je daleko silnějším antioxidantem než jahody, špenát i brokolice. Lykopen, který obsahuje, pomáhá v boji proti rakovině prostaty, prsu, zamezuje ucpávání arterií, zhoršování stavu kloubů, zpomaluje stárnutí.

Proti stárnutí působí i granátová jablka. Toto exotické ovoce však dokáže mnohem více. Snižuje vysoký krevní tlak, riziko Alzheimerovy choroby, je ideální v prevenci cukrovky, umí bojovat s některými typy rakovinných buněk. Při hubnutí vám pomůže tím, že podporuje pocit sytosti. Působí jako prevence infekce, nebo pomůže s jejím útlumem.

Osvědčená klasika – zázvor

Zdravých potravin a superpotravin plných zdraví prospěšných látek přibývá jako hub po dešti. Existuje však i řada léty prověřených potravin, na které bychom neměli zapomínat.

Nechcete-li používat prášky na bolest, zkuste léčivé účinky zázvoru, který dokáže bolesti mírnit. Uleví jak při migréně, tak ženám při menstruačních bolestech. Nejběžnějšími onemocněními, která nás postihují, jsou virózy a nachlazení. I tady pomůže zázvor – připravte si z něho čaj nebo koupel na nohy. Užívání zázvoru pomáhá těhotným ženám při ranních nevolnostech. Díky látce gingerol zahání žaludeční obtíže a kinetózu. Zázvor nám uleví nejen při běžných onemocněních. Výzkumy ukazují, že je zdatným pomocníkem při léčbě rakoviny. Pozitivní vliv zaznamenali lékaři u léčby rakoviny střev, slinivky břišní, prsní tkáně či vaječníků.

„Zázračných“ potravin je kolem nás celá řada. Nemusíme si pamatovat, co která z nich dokáže, protože o jejich účincích lze najít spoustu informací. Stačí jen si je vyhledat – a radami se řídit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient