Jak zvládnout obtížnou finanční situaci?

Jsou za námi Vánoce a myslím si, že nejsem jediný, kdo se při pohledu na zůstatek účtu zděsil. Po svátcích, kdy se snažíme obdarovat blízké, nakoupit si oblečení nebo elektroniku v povánočních slevách a koupit si bohaté občerstvení na silvestrovskou tabuli, nás finanční situace ve většině případech nepotěší. Následně se letmo snažíme sehnat finance kde se dá, bereme si přesčasy a nepřipouštíme si, že by nás to nějak rozhodilo. Jistě se stává i častěji, že v peněžence není obnos, se kterým jsme ráno odešli a záhadně se ztratil během dne. Každý na něco šetří a snaží se, si zajistit lepší dovolenou, večeři s manželkou nebo šetří na bydlení. Jak se s tímto tlakem vyrovnat a být z finančního pohledu jistější ve svém konání?

Sám jsem v poslední době v takovémto tlaku. Za poslední rok jsem nebyl se svojí finanční situací spokojen, a tak jsem začal číst knížky na toto téma, životopisy úspěšných podnikatelů a všemožně se vzdělávat a nyní bych vám všem rád předal mé poznatky za poslední rok. Samotného mě toto téma začalo i bavit a každý den zjišťuji nové a nové možnosti.

Základem je klidná hlava

Ať jsem čerpal odkudkoli, všude jsem se dočetl, že ze začátku by mě být člověk klidný, otevřený nápadům a zkušenostem, a především netlačit příliš na pilu. Zachovat si čistou mysl je základ, bez ní by se nám celá idea zřítila do neznáma. V prvním kroku je tedy nejlepší zklidnit situaci, zamyslet se a nepokračovat horečně v jednom postupu, který doposud nevycházel, jen ho zkusit rychleji.

Přebrat si současnou situaci

Dalším krokem by mělo být rozebrání současné situace. Nedaří se mi? Tak proč? Najít příčinu za každou cenu. Nejlepší je si týden nebo déle sepisovat vše co si koupíme do poslední koruny. Zjistit kudy peníze utíkají a kolik jich na co spotřebujeme. Kromě povinných kolonek jako je SIPO nám můžou vylézt i přebytečné věci, kterých bychom se na měsíc dva mohli vdát nebo je alespoň omezit.

V publikaci „Bohatý táta chudý táta“ je tato metoda hezky rozebrána a v této fázi jsem z ní čerpal nejvíc. Člověk si musí uvědomit co je aktivum a co je pasivum. Aktivem se rozumí složka, která po vložení peněz do ní přinese zisk. Aktivem může být byt, který budeme pronajímat, pohonné hmoty do práce, nebo kurzy, které umožní náš pracovní postup. Pasivum je naopak něco, co se nám po koupi nevrátí zpět a tím prodělá. Pro příklad uvedu sušenky, nová herní myš k počítači nebo láhev vína. Základem je co nejvíc proškrtat pasiva a najde-li e nějaké aktivum, ihned se na něj zaměřit a zkoušet své možnosti.

Stanovit si cíle

Stanovení si cílů je důležité v jakékoli situaci. Cíle se totiž stanou naše motivace a náš hnací motůrek. Jakmile budeme mít pro co se snažit, budeme mít větší chuť do nepříjemných aktivit s vidinou možného úspěchu na tomto poli. Čím výše cíl bude, tím déle nás bude motivovat, a tím větší chuť ke konání z něj povede.

Začít!

Sebelepší plánování nám bude k ničemu, když nepřejdeme k samotnému konání našeho plánu. Tento krok se může zdát triviální, ale mnohdy je nejsložitější a přesně v takovou chvíli se nám hodí cíle a motivace, proč vůbec pokračovat v konání něčeho, co je nám zprvu nepříjemné, ale pomůže nám to.

Pokračovat v úspěšném postupu

Každý si ovšem musí nalézt svou cestu a svůj postup, nelze totiž uvézt návod, který nám jistojistě přinese finanční jistotu, ale každý musí chvíli tápat, hledat svou cestu a opakovat si svou situaci a učit se z vlastních chyb. Když se nevede nevadí, času je stále dost a možností nespočet. Jen se nevzdávat a myslet na své cíle. Tomáš Baťa zkrachoval 7x a vždy se vrátil, nevzdal se a bojoval. Nemůžeme se vzdát po prvním neúspěchu ale pokračovat.

A stane se něco?

Všechny vyjmenované věci se mohou zdát jako maličkosti, ale mě pomohli a myslím si, že nejsem jediný. Je to jen běh na dlouhou trať, který se nesmí vzdávat. A co vy? Máte nějaký postup, který pomáhá vám? Nějaký nápad? Určitě mi ho napište do komentářů, rád si každý přečtu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient