Vyznáte se v kompresorech?

Kompresor je zařízení určené ke stlačování plynů a par. Vzhledem k mnohostrannému použití se vyrábí mnoho různých variant a nachází uplatnění v domácích dílnách i areálech velkých výrobních firem. V následujícím přehledu najdete základní informace o všech běžných typech.

Pístové kompresory

Pístový kompresor funguje na principu pohybu pístů. Typickými uživateli těchto strojů jsou autodílny, truhlářství a další řemeslnické dílny. K výhodám tohoto typu patří nízké pořizovací náklady, nenáročná údržba (pravidelný servis kompresorů není nutný – stačí měnit olej) a ideální vlastnosti pro přerušovaný provoz (nevadí časté zapínání a vypínání). K nešvarům některých modelů patří vyšší hlučnost a vibrace. Tyto jevy může eliminovat odhlučnění.

Šroubové kompresory

Šroubové kompresory jsou vhodné pro denní provoz a využívají je především průmyslové firmy v rámci non-stop výroby. Ke vzniku stlačeného vzduchu dochází rotací dvou šroubovic. Ty jsou mazány a utěsňovány olejem, který je následně odfiltrován. Oproti pístovým kompresorům je vzduch čistší.

Pístové vysokotlaké kompresory

Požadavku na vyšší tlak vzduchu (16 – 35 barů) vyhovují pístové vysokotlaké kompresory. Využívají se v rámci speciálních technologických postupů (např. výroba plastových lahví) a fungují na stejném principu jako pístové kompresory.

Pístové bezolejové kompresory

Potřebám potravinářských firem vyhovuje čistý vzduch z bezolejového pístového kompresoru. Stroj nevyžaduje mazání olejem, umožňuje plně automatický provoz s tlakovým spínačem a disponuje pojistným ventilem vzdušníku, manometrem a kohoutem pro odpouštění kondenzátu ve spodní části.

Nízkotlaké bezolejové kompresory se vzduchovým chlazením

Nízkotlaké bezolejové kompresory slouží ke stlačení vzduchu pro pneumatickou dopravu. Oproti šroubovým olejovým kompresorům jsou účinnější a zároveň mají nízké provozní náklady. Olej do stlačeného vzduchu neproniká.

Spirálové bezolejové kompresory

Stlačený vzduch je vysoce kvalitní a používá se v elektronice a farmacii. Bezolejové spirálové kompresory jsou energeticky efektivní, tiché a pro minimální vibrace je lze provozovat v bezprostřední blízkosti strojů a zařízení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient