Z deníčku studentky 11: mučení těla při tělesné výchově

Ano, tělocvik je známý jako odpočinkový předmět. Je odpočinkový, ale jen pro naše mozkové závity. Pro zbytek těla je to velmi náročná část dne. Zvlášť když nás poté čeká ještě odpolední vyučování…

Neznám asi nikoho, komu by program tělocviku bez výhrad vyhovoval. Ve třídě se totiž sejdou lidé na úplně rozdílné sportovní úrovni. Naštěstí je tělocvik rozdělený pro chlapce a děvčata, takže se alespoň nemusíme ohlížet kdo na nás zrovna zírá.

I v  tomto předmětu vznikají zajímavé a vtipné situace. Představte si třeba bandu holek na venkovním stadionu, jak se při skoku do dálky či do výšky povzbuzují a na ostatní návštěvníky stadionu neberou ohledy. To je potom udivených a nevěřících pohledů… Zvlášť když je stadion hned vedle technického učiliště, to jsou okna rázem plná rozesmátých chlapeckých obličejů. Ale my, disciplinované gymnazistky, si jich samozřejmě nevšímáme a podáváme co nejlepší sportovní výkony. Teda většinou.

Takový sportovní výkon se totiž nepodává jenom tak. Záleží na mnoha faktorech, které většinou nelze ovlivnit. Tak například je zima nebo horko, málo nebo moc spánku, špatná nálada, moc testů, hlad, žízeň, přecpání… A to ještě nemluvím o spoustě zdravotních komplikací počínajících rýmou a končících alergií na vlastní pot.

I výběr sportovní disciplíny je poněkud náročný. Nikdy se neshodneme úplně všechny. Někdo radši hraje míčové hry, někdo rád posiluje, dělá gymnastiku, atletiku, venku v tělocvičně, v posilovně… Asi proto se nás učitelka raději neptá a co budeme dělat nám nekompromisně naplánuje. Navíc i když je tělocvik oddychový předmět, výsledná známka se počítá podle bodů dosažených v různých měřených disciplínách jako je skok do dálky či výšky, běhy na krátké nebo dlouhé tratě, gymnastická sestava, šplh (na tyč, ne učitelce do přízně) a podobné záležitosti.

Takže když vám někdo řekne, že mu nejde tělocvik, neberte jej na lehkou váhu. I jedničkáři, šprti kteří jen sedí v knížkách a neumí se hýbat, mohou mít vysvědčení zkažené i tělocvikem.

Z toho vyplívá, že jednička z tělocviku je tvrdě vybojovaná a i když ostatní předměty nejsou nic moc, můžu se za své výsledky pochválit 🙂

Jestli jste náhodou propásli minulý díl, což by se stávat nemělo, tak tady je: http://www.svobodnyblog.cz/2017/03/denicku-studentky-10-strastiplna-cesta-autobusem/

 

1 názor na “Z deníčku studentky 11: mučení těla při tělesné výchově”

  1. Pingback: Svobodný Blog – Logika+pravidla=matematika?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient