Co udělat proto, aby vás vzali?

Sníte o vytoužené pracovní pozici, ale máte dojem, že na ní jednoduše nemáte dostatek znalostí a dovedností? Hledáte práci, která by vás naplňovala více, než vaše předchozí povolání? Myslíte si již předem, že je boj o dokonalou pozici dávno prohraný? A jak se vlastně má člověk chovat, co možná nejpřirozeněji na pracovním pohovoru, který mu zařídí úspěch? Zkusme se zamyslet nad tím, co bychom mohli udělat proto, aby nám vytoužená pracovní pozice nebyla tak vzdálená, jak se domníváme.

Buďte přirození!

Největším problémem, který na pohovoru vycítí každý personalista i samotný šéf je přetvářka. Snažíme se v očích druhých vypadat, co možná nejlépe a jsem ochotni lhát nejen o svých dovednostech, ale i o svých vlastnostech. Mějte proto vždy na paměti, že pokud budete vedoucímu společnosti tvrdit, že jste dochvilní a flexibilní, přičemž pro vás dochvilnost představuje cizí slovo a flexibilita takřka neexistuje, můžete se spolehnout, že vaše nové zaměstnání nevydrží ani do zkušební doby. Vždy se proto snažte být, co možná nejvíce přirození a nepřehrávejte. Dříve nebo později, se vaše malé či velké lži provalí.

Mějte rezervu

Žádost o pracovní pozici se v lecčem podobá podávání přihlášky na vysokou školu. Ptáte se proč? Máte vybrané různé obory, které by se vám líbily, dokonce máte ve svých tipech i několik firem, které se vám jeví jako velmi lukrativní, ovšem na dané pozice do zmíněných společností a oborů se dostane jenom hrstka vyvolených. To samé platí i u přijímaček na vysokou školu. Proto je vždy dobré mít v záloze záložní řešení, které v případě neúspěchu ihned využijete. Mít rezervu, třeba i na pracovní pozici, která vám není tak blízká, není selháním, nýbrž železnou jistotou. Pokud ve vaší vytoužené společnosti neuspějete, není třeba lomit ruce nad výdělkem a ztrácet sebevědomí, ba naopak, každý neúspěch nás musí posunout o kus dál.

Udělejte si pořádek na síti

Facebook, ten všemocný čaroděj, který pomotal hlavu spoustě z nás. Pokud máte jako valná většina obyvatel profil na této sociální síti či na Instagramu, neváhejte i zde před pracovním pohovorem udělat pořádnou čistku. Proč? Protože nejeden personalista v současné době Googluje! Váš profil na Facebooku, kde jste po boku polonahých mužů na velkolepé akci s několika drinky v ruce, nemusí působit na vašeho budoucího nadřízeného vůbec profesionálně. Nevhodný obsah, který se objevuje na vaší zdi, vás tak může již předem odepsat. Nesázejte přitom na to, že váš profil máte otevřený pouze pro své přátele. Nikdy nevíte, jestli mezi vašimi přáteli není někdo, kdo má s danou firmou, co dočinění.

V neposlední řadě buďte na pracovním pohovoru sebejistí, odpovídejte popravdě a vsaďte na slušné oblečení a ne příliš výrazné líčení. Nezapomeňte ani na to, že pokud pro své soukromé záležitosti využíváte e-mailovou adresu, která zní anka.sexy@volny.cz, založte si seriózněji vypadající e-mail, který uvedete do svého osobního dotazníku. Poté by již nic nemělo bránit tomu, aby se z vás stal nový zaměstnanec ve vámi vybrané společnosti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient