První pokus o cílenou změnu DNA v těle. Zahráváme si s přírodou a zacházíme mnohem dál, než máme právo.

Opět velké téma, které bude mít spoustu příznivců a odpůrců, kteří se budou hádat až do krve. Na co máme ještě právo a kdy už si zahráváme s ohněm, je vždy věc názoru. Vědci ve Spojených státech poprvé přímo v lidském těle upravili gen, který trvale změní vybranou část DNA pacienta. Doposud se upravovala DNA na buněčné úrovni v laboratořích a pak se změněné buňky vraceli do těla pacientů. Do 3. měsíců bude s jistotou určeno, zda se daný pokus podařil a první známky možného úspěchu by se měly projevit do měsíce. A já se ptám: Kde je jistota, že se neprojeví změny po delší době? V budoucích letech, nebo v nově narozených generacích?

Hunterův syndrom

Hunterovým syndromem trpí několik tisíc lidí na světě. Chybí jim gen, který produkuje enzym likvidujícího určité uhlohydráty. Ty se hromadí v buňkách a v celém těle způsobují komplikace. Pacienti jsou náchylní k častým nachlazením, ušním infekcím, ztrácejí sluch, mají srdeční, dýchací, oční i kožní problémy, potíže s kostmi a klouby. V některých případech je zasažen i intelekt.

První pokus

Metodu podstoupil 44letý Brian Madeux trpící Hunterovým syndromem. Na klinice v Kalifornii mu infuzí vpravili do těla několik miliard kopií opravného genu a genetický korekční nástroj CRISPR. Ten odborníci popisují jako nůžky vystřihující vadný úsek DNA. Volné místo nově zaujme nitrožilně podaná oprava. Vyslání miniaturního chirurga přímo na místo poškození, tak to nazývá Sandy Macrae, který vede kalifornskou společnost Sangamo Therapeutics. Tato oprava se stane součástí DNA a zůstane tam po zbytek života. Není cesty zpět, nelze výsledek terapie zvrátit, nelze vymazat případné chyby, které při úpravě vznikly.

Genová terapie

Genové terapie by mohly zbavit lidstvo dosud nevyléčitelných nemocí. Odborníci současně upozorňují, že průkopnický pokus s sebou nese značná rizika. Případné chyby v genetickém zápisu nebude možné nijak opravit. Aby se nám tady pak bytosti z hororových filmů v přímém přenosu života neproháněli po ulicích. Fatální následky těchto experimentů totiž bijí na poplach. A opět je na každém z vás, kam zasáhne váš strach, odpor, souhlas, lhostejnost, nebo jakákoliv jiná emoce, kterou to ve vás vyvolá. Pocit bezmocnosti vám nepomůže.

Přes čáru

Existuje také genová terapie určená přímo pro lidské tělo. Není u ní ale možné kontrolovat, kam se v DNA nová informace zapíše. Howard Kaufman z amerického vládního Národního ústavu zdraví – NIH výše uvedené experimenty schválil. Podle něj má terapie jistá ochranná opatření pro zajištění bezpečnosti procedury. O jaká opatření jde, to nám nesdělil. Prozatím podle něj neexistuje důkaz, že by to bylo nebezpečné a pro strach teď není místo.

Zdroj: Zahrávání si s přírodou? Proveden první pokus o cílenou změnu DNA v těle

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient