Recepty na netradiční a zdravé vánoční cukroví

Vánoční čas je spojen s přípravou mnoha lahůdek a vánočního cukroví. Jde o období, kdy vůně připravovaných pokrmů a cukroví provoní náš domov. Vánoce je náročné na naše zažívání, stejně jako velká oslava, protože bývá spjato s dobrým jídlem a pitím. Klasické vánoční cukroví lze nahradit zdravějšími variantami. Můžete se nechat inspirovat recepty méně tradičními, zdravějšími a s minimem kalorií. Zkuste si vytvořit trochu jiné vánoční cukroví a překvapit své chuťové buňky novými chutěmi s nádechem zdraví a výživovou hodnotou. Upečte si zdravé vánoční cukroví.

Vanilkové rohlíčky

Příprava 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10 až 15 minut

  • 280 g hladce mleté pohankové mouky
  • 120 g nastrouhaných vlašských ořechů
  • 100 g moučkového třtinového cukru
  • 200 g másla
  • 1 (bio) vanilkový cukr

Do pohankové mouky přidáme změklé máslo, vanilkový a moučkový cukr, kterého si necháme trochu stranou na obalení. Nakonec ke směsi přisypeme vlašské ořechy, zpracujeme hladké těsto a necháme jej odležet v chladu do druhého dne.

Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm a nakrájíme kolmo na pravidelné dílky. Vytvarujeme rohlíčky a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do růžova asi 10 až 15 minut. Teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru a necháme uležet asi 14 dní v suchu a chladu.

Linecká kolečka

Příprava 15 minut + odležení do druhého dne, minimálně 12 hodin + pečení 15 minut

  • 210 g hladce namleté pšeničné mouky
  • 170 g másla
  • 60 g moučkového třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky kůry z bio citronu (bez chemického ošetření)
  • domácí marmeláda na slepování koleček

Do změklého másla přidáme moučkový třtinový cukr, žloutky a kůru z citronu. Vše promícháme s moukou a vypracujeme v těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku a necháme uležet v chladu minimálně 12 hodin, lépe do druhého dne. Těsto vyválíme na pečicím papíru na 2 mm silný plát. Pro lepší manipulaci z hora přikryjeme ještě jednou vrstvou pečicího papíru nebo potravinovou fólií a válečkem vyválíme, aby těsto nelepilo.

Vykrajovátky utvoříme kolečka a do poloviny z nich vykrojíme uprostřed ještě malé kolečko. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C do růžova asi 15 minut. Vychladlá kolečka pak k sobě slepíme marmeládou a uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo na uležení v době 14 až 21 dnů.

Ovesné kuličky – nepečené vánoční cukroví

Pokud nestíháte a nechali jste vánoční cukroví na poslední chvíli, ovesné kuličky jsou hotové za čtvrt hodiny bez nutnosti pečení. Jsou dobré a velice zdravé.

  • 150 g drcených ovesných vloček
  • 150 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 lžíce karobu nebo raw kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • Kokos, sezamová semínka či mleté vlašské ořechy na obalení kuliček

Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme hmotu, ze které následně tvoříme kuličky. Podle chuti je pak můžeme obalit buď v kokosu, mletých ořeších nebo sezamových semínkách. Obalené kuličky pak necháme v chladu ztuhnout a můžeme servírovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient