Jak vymalovat svůj byt podle Feng Shui? Poradíme vám.

Vymalovat si svůj dům či byt podle principů Feng Shui může být snadné, držíte-li se pár pravidel. Při rozhodování, jako zvolit barvu a jak vymalovat byt, se můžete řídit citem, vkusem, vlastním úsudkem nebo se inspirovat moderními barvami či doporučeními designérů. Učení Feng Shui však pracuje s energiemi v prostoru a ty se snaží harmonizovat. Místnosti pak působí pozitivně na všechny. Pokud se budete řídit učením Feng Shui, podpoříte v prostoru tok pozitivních energií. Feng Shui klade důraz na celkové uspořádání, uklizené místnosti a celkovou harmonii.

Interiérové barvy podle Feng Shui

Barvy ovlivňují naši psychiku, což ví lidstvo už od nepaměti. Různým barvám jsou přisuzovány jiné vlastnosti. Psychologie barev vám ale s určitostí pomůže vytvořit příjemné prostředí pro bydlení. Právě na těchto principech staví učení Feng Shui s cílem dosáhnout naprostého komfortu a pohodlí při bydlení. Konkrétní interiérové barvy je nutné volit na základě toho, k čemu vám má daná místnost sloužit. Zda je určena k relaxaci, nebo má být aktivizujícím a podnětným prostředím k práci.

Feng Shui jde v souladu s přírodu

Základem principů Feng Shui je 5 přírodních elementů, tedy dřevo, oheň, země, kov a voda. Barvy jsou vnímány z hlediska určité vibrace dodávající prostoru energii a náboj. Tvoří tak zázemí působící na naši psychickou i fyzickou kondici. K jednotlivým vyjmenovaným elementům přisuzuje Feng Shui zejména tyto následující barvy. Dřevo charakterizuje hnědá a zelená, oheň červená, oranžová a žlutá, zemi žlutá, béžová a zemité odstíny, kov šedá a bílá a vodu pak modrá a černá.

Feng Shui a obývací pokoj

Obývací pokoj je poměrně složitý z hlediska výběru barev. Pokud tuto místnost užíváte vyloženě pro odpočinek, nebo zázemí k různým koníčkům a aktivitám, právě podle toho barvy volíte. Vždy se ale vyhněte příliš sytým a agresivním odstínům, ale i mdlým, nevýrazným barvám. Měla by to být kombinace barev v maximálním počtu 3 barev. Za neutrální jsou považovány různé odstíny žluté, okrové barvy a zemité tóny udržující vztahy v rovnováze. Obývací pokoj je vždy především společenskou místností.

Feng Shui a ložnice

Ložnice musí vždy působit uklidňujícím dojmem, a proto nevolte moc syté barvy poutající pozornost. Nejlepší barvou je modrá, šedá a béžová. Použijte spíše k neutrální odstíny a pozvedněte je pestřejšími doplňky v páru.

Feng Shui a kuchyně

V kuchyni podpořte chuť do vaření a k jídlu. Feng Shui přisuzuje přípravě jídla velký význam, Jestliže je kuchař v dobrém rozpoložení, promítne se to do pokrmu a platí to i naopak. Nedoporučují se studené barvy jako modrá a šedá. Nezesilujte ani element ohně červenou nebo oranžovou barvou. Neutrální je bílá barva čistoty, dobrou volbou je matná zelená rozvíjející chutě.

Feng Shui a koupelna

V koupelně nepoužívejte temné barvy, obzvláště v menších místnostech, působí stísněným dojmem. Volte světlejší barvy a vsaďte klidně na bílou symbolizující čistotu, pokud se nemůžete rozhodnout. Doporučuje se meruňková, tyrkysová a pastelově zelená.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient