Chcete čistit ekologické a levně? Máme pár tipů.

Máte rádi čistou a voňavou domácnost, ale nemáte rádi chemii? Zkuste si poradit se špínou levně, ekologicky a s ohledem na přírodu. Zkuste šetrné čisticí prostředky.

Koupelna, kachličky, umyvadlo i vana

Zapomeňte na chemické prostředky a zatočte s usazenou špínou na kachličkách, umyvadle nebo na vaně. Vezměte si na pomoc domácí čistič připravený z ½ šálku jedlé sody, ¼ šálku peroxidu vodíku a 1 čajové lžičky prostředku na mytí nádobí. Vše dobře smíchejte a vyčistíte svou koupelnu do zářivého lesku.

Tvrdá voda a vodní kámen

Tvrdá voda dokáže potrápit svým zanesením rychlovarné konvice a kávovary, ale zacpat trysky v hlavici sprchy a udělat nehezké usazeniny kolem vodovodních kohoutků a výlevek. Účinného pomocníka najdete v kuchyni. Usazeniny z tvrdé vody zmizí při použití octa, který si můžete dát do rozprašovače. Smíchejte 1 šálek vody, ½ šálku octa a 10 kapek citronového esenciálního oleje. Do octa můžete i namočit papírovou utěrku a nechat působit na místě s usazeninou.

Dřez nejen z nerezu

Všechny ty zbytky jídla, kávy, čaje a mastnotu dostává dřez ve velké dávce každý den. Na jeho povrchu zanechává viditelný povlak a i ten se dá zahnat přírodní cestou v kombinaci ½ šálku octa, ½ šálku šťávy z citronu, ½ šálku vody a 20 kapek mátového esenciálního oleje. Směs nechte působit a pak opláchněte teplou vodou.

Čisté a voňavé prádlo

Pokud potřebujete své šaty důkladně vyprat, prací prášek si připravte snadno i doma z ½ šálku jedlé sody, ½ šálku kyseliny citronové, 1 šálku uhličitanu sodného neboli prací sody, ¼ šálku hrubozrnné mořské soli a jemně strouhaného mýdla na praní. Pokud měníte šatník na jaro a pak na zimu, než jej uložíte, můžete jej ochránit před moly sušenou levandulí.

Vyleštěte okna i sváteční skleničky

Mytí oken je jednoduché, když si připravíte voňavého pomocníka z 2 šálků vody, 2 lžic octa a 10 kapek pomerančového esenciálního oleje. K finálnímu leštění použijte klasický novinový papír. Sklo se bude krásně lesknout.

Univerzální čisticí prostředek na všechny povrchy

Na všechny plochy, které potřebují přeleštit, smíchejte ½ šálku octa, ½ šálku vody a 8 kapek citronového esenciálního oleje.

Osvěžte matrace a peřiny

Otevřete okna dokořán a zatočte v posteli s roztoči. Matraci posypte jedlou sodou a nechte půl hodiny působit. Pak ji důkladně vysajte a takto vydezinfikovanou matraci jemně navoňte svým domácím levandulovým sprejem. Smíchejte 2 šálky vody a 20 kapek levandulového esenciálního oleje.

Žehlete s radostí

Jakmile vezmete do ruky žehličku, osvěžte prádlo sprejem s levandulovou a mátovou vůní. Smíchejte 2 šálky vody, 3 kapky levandulového esenciálního oleje a 3 kapky mátového esenciálního oleje.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient