Před svatbou vyřešte i finanční otázky

Partneři

Možná je to láska až za hrob, ale aby takovou mohla zůstat i nadále, vyřešte nutné finance ještě před svatbou. Asi na toto téma před svatbou nemyslíte, pokud to ale včas proberete, nebudete si muset tak brzy sundávat růžové brýle a ušetříte si spoustu nepříjemností a předejdete budoucím problémům.

Protiklady se přitahují, aneb jeden šetří a druhý hýří

Odlišný postoj partnerů k financím je dost obvyklý, protiklady se totiž přitahují a mohou ve vztahu sehrát velkou roli. Jeden z partnerů si cení víc zážitků, druhý upřednostňuje materiální zajištění a šetří každou korunu na horší časy. Odlišné priority se pak projeví v době, kdy je třeba začít opravdu šetřit. Dohoda na tom, na čí zálibě se bude pak do budoucna šetřit, často vyústí v ostrou rozepři. Poznejte priority svého partnera. Šetřílci a hýřilové musí najít společný kompromis a částečně uspokojit obě strany.

Proberte dluhy, půjčky a finance

Dluhy a půjčky bohužel nejsou jen osobní věc každého z nás. I když mají partneři oddělené účty, finanční problémy mohou mít zásadní dopad na celou vaši domácnost. I dluhy řešte dohromady. Společně lépe vymyslíte plán splácení a můžete se navzájem při splácení podržet. Lhát se tedy nevyplatí, zejména pokud chcete společnou hypotéku. Pokud má někdo z vás špatnou platební historii, k naplnění vašich snů bude složitá cesta.

Společně v dobrém i zlém

Proberte společný systém hospodaření. Určete, kdo bude mít na starosti účty za nájem, domácnost, nákup a zda budete mít společný účet. Zda bude mít účet každý svůj, zda k němu přibude i společný, nebo zda bude jen společný účet. Vaše prostředky nabyté po uzavření manželství jsou od sňatku součástí bezpodílového vlastnictví manželů a je jedno, na kterém účtu se momentálně nacházejí.

Děti a finance

Určitě spolu plánujete děti a je třeba si uvědomit, zda si dítě v momentální situaci můžete dovolit. Budete řešit, zda šetřit na vysokoškolské studium, mimoškolní aktivity a výši kapesného. Odpovědi je třeba hledat společně. Je důležité si to vyjasnit na začátku a vyhnout se nemilým překvapením při neočekávaném postoji partnera. Ať pak není žena překvapená, že má partner pocit, že je vše jen na ní, protože je žena a naopak on není překvapený, že ona chce do práce. Nebo se naopak muž nediví, že ji má s dětmi živit, zatímco ona chce být domácí puťkou pečující o rodinný krb.

Plány na důchod

V životě jsou věci, které si nenaplánujete a může se vám to v životě změnit tak, jak nikdy nebudete předpokládat. Nikdo také neví, jaký u nás bude za 60 let sociální systém a zda bude nějaký důchod. Možná vám to přijde jako předčasné, ale je už nyní velmi pravděpodobné, že si chcete a musíte šetřit na důchod. Máte společnou vizi, jak by měl váš důchod vypadat? Opět je možné, že se to změní. Společné sny ale ulehčují život. Proberte to již nyní, ať vás pak nepřekvapí, že partner chce prodat dům a cestovat, ale vy chcete mít zahrádku, hrát golf nebo doma malovat obrazy. Komunikace je velmi důležitá.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient