Příznaky Alzheimerovy choroby

Odhalit Alzheimerovu chorobu či jiný typ demence v počátcích je složité i pro odborníky. Jsou zde ale některé společné znaky, kterým je třeba věnovat pozornost.

Nejde jen o zapomínání, potíže s koncentrací, někdy jde o nevysvětlitelné a mnohdy až kriminální chování. Člověk nedokáže rozlišit, co je správné a co špatné. Jde o změny reakcí ve vypjatých situacích a tehdy, kdy se člověk musí rozhodnout vždy pro lepší či horší variantu. Navíc podle studie uveřejněné v časopise Journal of Alzheimer’s Disease, kdy v rámci výzkumu vědci sledovali 125 seniorů a monitorovali jejich pády, jde o další příznak. Při výzkumu a snímcích mozku účastníků studie zjistili, že ti, co padali častěji, měli na mozku charakteristické změny pro začínající Alzheimerovu chorobu.

Neobvyklé otázky i chutě

Lidé se začnou ptát na samozřejmé věci. K čemu je dávkovač v pračce nebo vrtule v myčce, kterou používá bez potíží řádku let. Najdete utěrky v příborníku a šampon v kuchyni. Forma zapomínání, k čemu slouží běžné věci, může být jedním z prvních příznaků Alzheimerovy choroby nebo jiného typu demence. Řada lidí, začne ve zvýšené míře jíst, a to aniž by se to projevilo na jejich postavě, mnozí ještě hubnou. V souvislosti s onemocněním dochází ke změně v metabolismu. Pacienti někdy i jedí věci, které k jídlu nejsou. Mozek jim neřekne, co je poživatelné a co ne.

Veselí a smutek

Podobně jako malé děti i v počátcích Alzheimerovy choroby lide přestanou rozumět sarkasmu, i když jej sami rádi využívali celý život. Každou ironicky myšlenou poznámku vezmou zcela vážně. Podle studie Kalifornské univerzity za to mohou změny na mozku, k nimž dochází právě v souvislosti s propukající demencí. Možná se vám zdají senioři smutní, bez chuti do života a radosti. U lidí s počínající Alzheimerovou chorobou se často objevuje i deprese. Nemávejte nad tím rukou, protože léčba deprese může podle odborníků u seniorů hodně zpomalit nástup demence a není radno ji podceňovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient