Život zralých žen, aneb nejsem singel, ale mingel

Po posledních reakcích na článek: „I přes krizi středního věku muži milují zralé ženy“, navazuji dalším ožehavým tématem. A protože je to téma široké, a na knihu zde není místo, bude to opět na pokračování. I nadále se věnuji ženám, ale i mužům ve středním věku, kteří jsou singel.

Je víc než zřejmé, že celkový trend poslední doby se odklání od svateb. Mnoho manželství se také kvůli neshodám rozvádí a stále většímu množství lidí začíná více vyhovovat samota. Jen velmi málo dnešních lidí ve věku 40+ je stále svobodných, většinou mají za sebou spíše zbabraný vztah, nebo zůstali sami vlivem nešťastných událostí. Mnozí si konečně užívají toho, že jsou zase šťastně svobodní, nemají tedy stálého partnera, jiní jej hledají a nenalézají, a další preferují nový styl partnerských vztahů zvaný mingles.

Být mingle

Mingle je takový nový styl partnerského života. Stále více párů si začíná tento styl volit. V překladu „Married, but single“, je přibližně „ženatý či vdaná, přesto však svobodný či svobodná“. V praxi jde o mingle životy partnerů v dlouhodobém vztahu, ale i životy manželů. Týká se to i mladých a svobodných.

Tenhle styl ale volí také právě lidé, co již mají pár dekád života za sebou. Potom, co z jakéhokoliv důvodu vztah nevyšel, je opět lákavý pocit naprosté svobody a moci být znovu svým vlastním pánem. Samozřejmě je to opředeno i obavou, že to znovu nevyjde a nechutí riskovat další zklamání. Prosím zde o shovívavost, někteří lidé toho mají za sebou opravdu tolik, že už další strasti prostě neunesou. Těm, co jsou sami naopak nešťastni a nemohou najít partnera, se budeme zase věnovat příště.

Mingle život spočívá v tom, že sice stálého partnera máte, stýkáte se pravidelně, ale trávíte spolu jen hezké chvíle. Jdete na oběd či večeři, do kina, do divadla, sportujete, jedete na výlet, jen nežijete ve společné domácnosti, ale každý zvlášť. Odpadá to hlavní handrkování, kdo neuvařil, nenakoupil, nepřidělal poličku, nevyzvedl dítě ze školy a nezaplatil složenky. Prostě odpadají známí zabijáci vztahu. Kdo už přišel na to, že v těžké chvíli si stejně musí pomoci sám, tenhle způsob života vítá. Zůstává vám dost času trávit život tak, jak chcete.

Mingle má výhody

Tito partneři se shází jen tehdy, kdy na sebe mají čas a chuť, jinak si každý dělá, co chce. Věnuje se svým koníčkům i přátelům. Většinou jde o věrné páry, nebo alespoň odpadá láteření kvůli nevěře. Prostě se nepátrá. Společné bydlení je tabu a oběma partnerům to maximálně vyhovuje.

Ženy milují pocit, že se konečně mohou věnovat sobě, svým koníčkům a kariéře. Zejména nemusí stále vymýšlet, co nakoupí, uvaří k večeři, uklízet po svém partnerovi, prát a žehlit. Většinou jsou to ženy, které v minulém vztahu nezažily podporu partnera a odmítají znovu dělat služku. Pokud to čte muž, který k takovým partnerům nepatří, budiž pochválen. Tyto ženy si v klidu jdou zacvičit, na kávu s kamarádkou, jí své obilné klíčky místo svíčkové a jsou nezávislé a šťastné.

Mužům obrovsky vyhovuje vlastní nezávislost. Kdykoliv mohou jít na fotbal, hokej i na pivo s kamarády a nikdo jim nic nevyčítá. Odpadají otázky typu: „Proč jdeš zase pryč, kdy se vrátíš a proč se mnou raději netrávíš večer doma…“ To, že mají doma binec, jak po výbuchu, jim nevadí, nebo se konečně o sebe naučili starat sami, anebo patří k těm úžasným chlapíkům, kteří to uměli vždy. Samostatnost a nezávislost je prostě baví. V klidu si dopřávají svíčkovou, guláš a kachnu v poledním menu a nikdo je neupozorňuje na vysoký cholesterol.

Oba mingle partneři si tedy budují kariéru, je pro ně důležité zachovat si své soukromí a vyhovuje jim starat se jen sami o sebe. Nechtějí, aby jim vztah zevšedněl běžným stereotypem. Nechtějí se vidět v teplákách a vytahaném tričku. Nechtějí se hádat o úklidu, víkendové nákupy, trápit výčitkami a častým mlčením, protože si už v podstatě nemají co říct. Vlastně spolu stále randí a oba mají větší potřebu se o sebe starat, netlousnout, nezanedbávat se a být pro toho druhého neustále atraktivní a žádoucí.

Mingle a nevýhody

Při tomto stylu života se partneři nemají možnost dokonale poznat. Ruku na srdce, možná je to někdy dobře. Kámen úrazu nastává tehdy, když si tito partneři rozhodnou pořídit rodinu. Pokud se sestěhují, je jasné, že přijde krize. Vzájemně se neznají. Když uvidí dítě otce 2x týdně, je to dost málo a ženě začne vadit, že je na vše sama.

Mluvíme zde ale ještě stále o ženách a mužích ve středním věku, kteří mají většinou už velké děti, a ta hrstka doposud svobodných se prostě rozhodla je nemít. To je každého věc. Dalším problémem může být samota. Vracíte se do prázdného bytu. Nemáte vedle sebe partnera, o kterého se můžete opřít a usínáte sami. Možná se ale konečně vyspíte, protože vedle vás nikdo nechrápe, nebudí vás tím, že chodí spát pozdě, nebo vstává brzy.

Zde to opět souvisí s tím, co bylo napsáno. Kdo už přišel na to, že si v těžké chvíli stejně musí pomoci sám, tenhle způsob života vítá. Většinou jde opět o ženy, které prostě podporu nezažily, a velmi jim chyběla. Tuhle zkušenost ale mohou mít i muži. Ti mají i větší obavu se vázat a milují svobodu. Vždy je to o nastavení vztahu. Žena většinou požádá o pověšení poličky hodinového manžela nebo kamaráda a muž si odnese košile do čistírny. Schází se jen pro trávení pěkných chvílí. Jejich vztah je prostě mingle.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient