Zaměřte se na čerpání vitamínů a minerálů z ovoce a zeleniny

ovoce a zelenina

Zařazením zeleniny a ovoce do jídelníčku získáme z rostlinné stravy maximum vitamínů. Je třeba ale správně vybírat i upravovat před konzumací. Nejlepší je konzumace v čerstvém stavu.

Už při nakupování čerstvé zeleniny a ovoce si zajistíme maximální přísun potřebných živin. Ovoce ani zeleninu bychom neměli vystavovat změnám teplot, světlu ani vlhkosti. V důsledku častých výkyvů uvedených faktorů velkou měrou a rychle ztrácí obsah živin.

Zaměřeno na kvalitu

Pokud využijete začínající sezónu a místo dovážených produktů do supermarketů vsadíte na farmářské trhy, dostanete tak výraznější chuť, bohatší obsah živin a určitě i lépe skladované potraviny, které se nesklízely ještě pře jejich zralostí. Podpořit místní farmáře a rozvoj lokálního zemědělství také není na škodu. Přísun sezónního čerstvého ovoce a zeleniny se dá z části doplnit i zmrazenými produkty, které v některých případech obsahují i stejné množství živin. Do mrazáků je dáváme ve fázi nejvyšší zralosti a dochází k minimálním ztrátám vitamínů, minerálů a dalších živin.

Kdy není třeba loupat

Před zpracováním je důležité vše důkladně omýt. Pokud nemusíte, tak neloupejte. Slupka je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Není třeba loupat jablka, hrušky, brambory, mrkev, ani okurky. Skutečnou vitamínovou bombu představuje smoothie. Rozmixujte ovoce a přidejte klidně i další ingredience. Může být jimi rostlinné mléko, jogurt, chia semínka a proteinový prášek. U mléčných výrobků ale opět myslete nato, že jde o zvýšení kalorické hodnoty nápoje. Vždy dejte kapku kokosového či olivového oleje kvůli lepšímu vstřebávání vitamínů.

Kombinujte

Zeleninové smoothie je lepší díky nižšímu obsahu sacharidů. Běžně se sice kombinace ovoce a zeleniny moc nedoporučuje. Výjimkou je ale listová zelenina. Využijte špenát bohatý na draslík a antioxidační účinky. Hlávkový salát zase dobře váže tukové látky a účinně pomáhá při hubnutí. Doplňte jej trochou jablka či banánů kvůli lepší chuti. Banány jsou bohaté na vitamíny B6 a B12, minerály draslík i hořčík. Nejvíce těchto živin obsahuje slupka. Tu lze přidat do smoothie koktejlu třeba ráno k snídani. Stačí ji pár minut povařit ve vodě, až změkne a přidat ji pak do mixéru.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient