Jak se starat o zuby

Pokud už vás někdy potkala velká bolest zubů, asi jste se rozhodli o ně pořádně starat. Proto je ale důležité vědět jak.

Studie dentistů prokazují, že si zuby pravidelně čistí 90 % lidí, ale jen 20 % si je čistí správně. Dentální hygiena není od věci. Odstranit zubní, naddásňový i poddásňový kámen si jednou za půl roku může nechat každý.

Zubní kartáček

Běžný zubní kartáček potřebuje pomocníky. Těmi jsou mezizubní kartáček a mezizubní nit. Zub má pět plošek, které je třeba vyčistit. Na některá místa se zubní kartáček nedostane. Nedostatečné čištění mezizubních prostor vede k zubním kazům, velkým bolestem a zubním implantátům.

Jak si čistit zuby

Klasický zubní kartáček se má přiložit kolmo na rozhraní zubu a dásně. Začíná se na horní čelisti a předních řezácích. Malé kroužky je třeba dělat i na zadní části zubů. Nejprve se mají čistit žlábky mezi zuby a dásněmi, pak plošky zubů.

Zubní nit a mezizubní kartáčky

Nit je třeba prostrčit mezi přední zuby a pomalu s ní obtahovat zub nahoru, dolu i ze strany na stranu. Takto je třeba vyčistit všechny mezery na předních zubech. Velikost mezizubního kartáčku je třeba zvolit podle velikosti mezer mezi zuby. Je třeba pohybovat tímto kartáčkem dopředu a dozadu a vyčistit všechny zadní zuby.

Zubní pasta

Zubní pasty ovlivní kvalitu našich zubů, jen pokud si je budeme správně čistit. Důležité jsou fluoridy. Vždy si vybírejte zubní pastu s fluoridem pro prevenci zubního kazu. Působí na remineralizaci tvrdé zubní tkáně. Pro zářivě bílé zuby musíte mít předpoklady. Pokud máte od přírody nažloutlé zuby, pasty s bělícím účinkem moc nepomohou. Můžete si ale u dentisty nechat zuby vybělit.

Citlivé zuby

Na citlivé zuby jsou určeny zubní pasty se sloučeninami draslíku a s aminofluoridem. Existují i speciální pasty na paradontózu. Zubní kámen potlačí zubní pasty proti tvorbě zubního kamene. Samotný kámen ale neodstraní žádná pasta. Správné čištění a dentální hygiena je základ.

Pravidelnost

Pokud budete tyto zásady dodržovat a dvakrát do roka navštívíte zubaře i dentální hygienu, budete vidět výsledky velmi brzy. Bolest zubů z vašeho života vymizí a oddálíte nutnost zubních implantátů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *