Proč se nám dělají modřiny

Někteří z nás trpí na zvýšenou tvorbu modřin a občas jim i více teče krev z nosu. V tom případě je čas vsadit na vitamin K a další látky.

Studie na vitamín K dokládají jeho účinky. Zabírá na časté modřiny a u žen na extrémně silnou menstruaci. Jeho nedostatek ovlivňuje srážlivost krve a pevnost kostí. Pomáhá překonat záněty, je prevencí aterosklerózy neboli kornatění tepen a dle výzkumu má být i součástí léčby rakoviny.

Vitamín K

Vitamín K patří do stejné skupiny jako vitamíny A, D a E. Jeho účinky na náš organismus jsou velmi pozitivní. Pod souhrnným označením vitamín K se skrývají 3 látky. Vitamíny K1, K2 a provitamin K3. Jsou rozpustné v tucích a každý z nich má vliv na něco jiného.

Vitamín K1

Vitamín K1 zajišťuje správnou srážlivost krve, omezuje vznik modřin, časté krvácení z nosu a nadměrné krvácení při menstruaci. Kvůli vlivu na srážlivost krve se podává v těhotenství jako prevence nadměrného krvácení při porodu a novorozencům pro ochranu před krvácením. Obsahuje ho převážně listová zelenina, jako špenát, hlávkový salát, kapusta, ale i brokolice nebo oves. Je v olivovém oleji, luštěninách a zeleném čaji.

Vitamín K2

Vitamín K2 spolupracuje s vitamínem D a je zásadní pro silné kosti. Ovlivňuje, kam se vápník ukládá a jak naše tělo s vápníkem umí hospodařit. Nedostatek se projevuje osteoporózou neboli řídnutí kostí. Má vliv na metabolismus pojivových tkání a správnou funkci ledvin. Jeho nízká hladina se spojuje s výskytem Alzheimerovy choroby a má prokázané protirakovinné účinky. V malém množství jej produkují střevní bakterie. Najdeme ho v potravinách živočišného původu, tedy v mase, sýrech, tvarohu, játrech, žloutku a ve fermentovaných potravinách, třeba v sójových bobech a kysaném zelí.

Provitamín K3

Provitamín K3 je uměle vyrobenou látkou, která se běžně v přírodě nevyskytuje. Živé organismy ji také nedovedou vyrobit. V těle se mění na vitamin K2, a proto nese označení provitamín. Provitamin K3 je syntetický a může být jen součástí zvířecích krmiv. Použití u lidí je u nás zakázané. V některých zemích, jako je i Slovensko, je povolený a podává se s vitaminem C či D pro zvýšení jejich účinnosti.

DDD

Doporučená denní dávka není jednoznačně stanovena. U nás je maximální doporučená denní dávka pro dospělého 75 mikrogramů vitamínu K, bez ohledu na to, zda jde o K1 či K2. Většina z nás přijímá jen 10 % z DDD. Prospěje nám zvýšit jeho denní příjem ve stravě nebo potravinovými doplňky. Doporučuje se konzumovat s vitamínem D, kdy si vzájemně zvyšují účinek. Pokud užíváte delší dobu antibiotika, vitamín K v kombinaci s probiotiky zvyšuje jejich léčivý dopad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *