Rady našich dědečků a babiček. Škoda, že je zkušenost nepředatelná.

Na rady dědečků a babiček si většinou vzpomenu až ve chvíli, kdy si pořádně natluču nos. Zkušenost je totiž zcela nepředatelná a mládí dělá stále ty stejné chyby. Musí prostě dělat chyby vlastní. Jaké si pamatuji výroky já? Pár jich sem napíšu, ale zdaleka to nebudou všechny.

Ve chvíli, kdy se nám opět zdá, že svět je nespravedlivý, je třeba myslet na to, že může být i hůř. Život je příliš krátký na to, abychom jej promarnili nenávistí a záští. Usmiřme se s minulostí, aby nám nekazila přítomnost a vždy odpouštějme. Zbavme se všeho, co pro nás není užitečné, krásné a radostné. Nejdůležitější v životě nejsou věci, ale prožitky. Závist je mrhání časem. Většinou už máme vše, co opravdu potřebujeme. Hlavní je dávat.

Kroky a krůčky

Nemusíme vyhrát každý spor, občas je třeba souhlasit i s opačným názorem, nebo jej alespoň plně respektovat. Při pochybnostech a nejistotě musíme dělat jen malé krůčky místo velkých kroků. Někdy stačí se jen zhluboka nadechnout a napočítat do deseti, uklidňuje to mysl. Vždycky věřme, že to nejlepší teprve přijde. Snažme se nesoudit ostatní a neporovnávat svůj život s životy jiných. Nemáme žádnou představu o tom, čím vším si museli projít a zdání často klame.

Mít s kým plakat a s kým se smát

Je třeba neustále udržovat vztahy s přáteli a rodinou. Budeme-li nemocní nebo v nesnázích, naše práce se o nás nepostará. Mít se s kým smát a plakat je vždy důležité. Pokud nás viděli naše děti smát se, bavit se, ale i plakat, je to v pořádku. K životu to patří. A pokud jsme rozhněvaní na celý svět, a to i na Boha, nedělejme si s tím těžkou hlavu, to přejde. On to pochopí a my poznáme, že se na nás nehněvá. Svou víru si nosíme v srdci. Ostatní ji musí v sobě objevit sami.

Už na začátku mysleme na konec

Pokud nemusíme, nedělejme dluhy a žijme s čistým štítem. Šetřeme si na důchod od první výplaty. Stárnutí je dar. Dokazuje, že jsme nemuseli zemřít mladí. Vše se může změnit ve vteřině, třeba i během mrknutí oka. Jen Bůh nikdy nemrká, na to je třeba neustále myslet. Nikdy není pozdě ani na to, mít šťastné dětství. Pokud jsme jej neměli, dejme jej svým dětem. Když chceme jít za tím, co v životě milujeme, nenechme se odradit. Co si o nás myslí ostatní lidé, není důležité. Hlavní je, zda se sami se sebou umíme srovnat.

Věřme na zázraky

Říká se, že co tě nezabije, to tě posílí. Pokud nás to zlomí, nikdy to na sobě nedávejme znát. Dejme čas času, léčí téměř všechno. I když je situace špatná, změní se. Bez ohledu na to, jak se zrovna cítíme, vstaňme a jděme do toho znovu. Neberme se příliš vážně, nebilancujme, ale žijme přítomností. Hezké oblečení nešetřeme na zítřek. Dnešek je slavnostní a zítřek nemusí přijít, přesto stále věřme na zázraky. Přišli jsme zemřít. Smrt je přirozená součást života. Je třeba ji přijmout.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient