3 jednoduché tipy, jak poznat kvalitní pneumatiky

pneumatika na auto

S každým autem nutně souvisí další náklady. Jedním z těch pravidelných je nákup letních pneumatik. V současné době jsou však na trhu stovky různých plášťů od desítek výrobců a žádné nejsou stoprocentně stejné. Proto vám poradíme tři jednoduché triky, jak poznat ty nejlepší letní pneu pro vás vůz.

Rozhoduje vždy cena a platí, že nejdražší pneumatika je vždy nejlepší? Není to automaticky pravda. Nebo byste měli dát na rady pneuservisu, kam jezdíte již několik let? Ale co když má jen výhodnou smlouvu s dodavatelem a plný sklad pneumatik, kterých se potřebuje zbavit? Známe několik zaručených způsobů, jak nenaletět a nakoupit opravdu nejlépe.   

Sledujte nezávislé testy

Ať už zahraniční magazíny jako Autobild nebo AutoMotorsport, tak motoristické organizace (ADAC, ACE, český Autoklub ČR) pořádají nezávislé testy. V nich porovnávají i desítky zimních nebo letních pneumatik v mnoha disciplínách a na základě výsledků vám mohou doporučit ideální plášť. Z těchto testů dlouhodobě vychází nejlépe například Continental PremiumContact 5, když nemá výraznější slabinu a předvádí perfektní chování na vodě.

Další často chválenou pneumatikou je korejský Hankook K125 Ventus Prime 3. Dezén vyniká především díky perfektnímu poměru ceny a kvality. Často nabídne dokonce lepší chování na suchém povrchu než prémiová konkurence.

Magazíny mají vždy pravdu

Motoristické magazíny věnují často prostor i pneumatikám. Nemusí jít vždy o porovnání několika dezénů, často jde například o kratší recenze. Jedním z takto recenzovaných pneumatik byl i Dunlop SP Sport Bluresponse. Recenzenti ocenili příjemně sportovní projev, aniž by přitom utrpěl komfort jízdy. Líbila se jim také odezva od pneumatik do volantu a ocenili i slušný kilometrový nájezd. Právě v této disciplíně však dominuje jiná značka – Michelin. Konkrétně s dezénem Michelin Primacy 4 najedete o několik tisíc kilometrů víc než s konkurenčními plášti. Pneu navíc předvádí suverénní chování na vodě a díky nízkému valivému odporu ušetříte pár korun při každém tankování.

Porovnávejte zboží, volte nejprodávanější

Vděčným pomocníkem jsou i různé zbožové porovnávače. Kromě toho, že vám ukáží samotné zboží s cenami v různých obchodech, prozradí vám i hodnocení. Ať už samotné letní pneumatiky (vysokým počtem hvězdiček se pyšní například Goodyear Efficientgrip Performance), tak i obchodu, kde se chystáte nakupovat. A vy najednou vidíte, kolik stojí doprava pneumatiky, jak který obchod komunikuje, nebo jaké doplňkové služby si můžete vybrat.

Zároveň snadno zjistíte, jakým obchodům byste se měli raději vyhnout. Jsou to většinou subjekty s krátkou historií, malým sortimentem a často i s podezřele nízkými cenami v porovnání s konkurencí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient