Jak si nepokazit radost z chalupaření

zahradní dům

Když nemáte to štěstí na originální nábytek s dlouhou historií třeba po babičce, oslovte truhláře, aby vám jej vyrobil na míru, hledejte v nabídce obchodů, nebo projděte bazary.

Život na chalupě je nekonečný kolotoč radostí a starostí. Život na chalupě se řídí vlastními zákonitostmi, které často nezaostávají za Murphyho zákony. Proto svou chalupu berte jako zábavu a nedovolte, aby vám přerostla přes hlavu.

Udržujte dobré sousedské vztahy

Nesoutěžte a nechtějte být něco více než lidé okolo. Nevnucujte jim svůj názor na svět. Klidně se přizpůsobte místním zvykům a zbytečně s nimi nebojujte. Nezávazný rozhovor, třeba jen přes plot, udělá lepší službu než být odměřený, když to u sousedů není podle vašeho gusta. Sousedi se vám totiž mohou často hodit. Navíc investujte do kvalitního nářadí a pracovních pomůcek.

Stále bude co opravovat

I víkendový dům, který se zdá v dokonalém stavu, bude třeba opravovat. Vyměnit stará okna za nová, opravit kamna či krb, dodělat nedostatečnou izolaci, zabránit prosakování spodní vody a odstranit shnilou podlahu i plíseň ze stěn. Malý spád a špatně odtékající odpad z kuchyně či koupelny do kanalizace bude třeba předělat. Venkovská usedlost vyžaduje nepřetržitou péči. Ať chcete, nebo nechcete, budete neustále investovat do oprav a pustit se do práce, často metodou pokus – omyl.

Žádné skladiště

Nedělejte si z víkendového bydlení skladiště. Žádné obnošené šatstva, elektronika, odložené haraburdí, které se na chalupě stále hromadí. Malé košile a vytahané svetry, nebo rozpadající se ložní prádlo v nepřiměřeném množství se k ničemu hodit nebude. Vyvarujte se napěchovaných skříní, nacpaných komor a plného sklepa doma i na chalupě.

Nesrovnávejte se s místními

Nesrovnávejte se za každou cenu s domácími, protože budou vždy lepší než vy. Jsou tam i v týdnu a vy to o víkendu na chalupě nedoženete. Můžete sice stejný objem práce zvládnout za dva dny, ale přitom si těžko dokážete odpočinout. Pak se budete vracet strhaní a ne s dobrou náladou. Pověstné zákonitosti, při kterých se počasí pokazí zrovna o víkendu, vám to nijak neusnadní a do značné míry bude limitovat vaše aktivity. Nechtějte prostě všechno a snažte si to užít.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient