Antikoncepce v podobě nehormonálního nitroděložního tělíska

Stále častěji hledáme formu antikoncepce bez použití hormonů. Nitroděložní tělísko je permanentní ochranou před početím bez využití hormonů. Nehormonální nitroděložní tělíska jsou antikoncepčním řešením v případě, že nechcete nebo ani nemůžete používat hormonální antikoncepci.

Nehormonální nitroděložní tělísko se zavádí podle typu obvykle na 5 let a je spolehlivou dlouhodobou ochranou proti početí. Jde o jeden z nejrozšířenějších druhů antikoncepce díky svému dlouhotrvajícímu efektu a nejvyšší udávané spolehlivosti mezi nehormonálními formami antikoncepce. Předností je i finanční úspora oproti jiným metodám antikoncepční ochrany. Lze jej využít u kojících matek a nerodiček. Neuvolňuje estrogeny, jako kombinovaná hormonální antikoncepce. Působí lokálně a neovlivňují hormony v těle. Tělísko lze kdykoliv vyjmout.

Nehormonální nitroděložní tělísko

Speciální plastové raménko ve velikosti několika milimetrů je z části ovinuté měděným drátkem. Zavádí se do děložní dutiny u gynekologa, který určí vhodný typ tělíska. Zavedení je velmi snadné. Nitroděložní tělíska se liší tvarem i velikostí. Funguje na principu mechanického zabránění početí a fyzicky brání uhnízdění oplodněného vajíčka. Tělísko pak na děložní sliznici vytváří tzv. sterilní zánět provázený přítomností velkého množství bílých krvinek, které mají spermicidní účinek.

Antikoncepční účinek

Díky mědi je neinfekční zánět silnější. Do děložního hlenu se uvolňují kationty oslabující spermie. Měď blokuje transport spermií děložním hrdlem a vyvolává na nich změny, díky kterým nejsou schopné vajíčko oplodnit. Účinek je vysoce spolehlivý s minimální pravděpodobností početí. Antikoncepční účinek nastává bezprostředně po zavedení a ihned po vyjmutí se obnovuje schopnost početí. Funkčnost není závislá na trávicím ústrojí. Nenarušuje hormonální rovnováhu v tělo a přirozené perioda zůstává zachována. Pravidelné návštěvy gynekologa pak zaručují kontrolu tělíska.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient