Jak dostat zahradu po zimě znovu do formy

zahradní dům

Jaro nás láká ven na zahradu. Dlouhé chladné noci jsou pryč, den je delší, počasí teplejší a zahrada se pomalu ale jistě začíná probouzet ze svého zimního spánku či vegetačního klidu. Jak jí pomoci?

Údržba trávníku

Na jaře je počasí ještě proměnlivé a může nás překvapit náhlým ochlazením. Proto je třeba začít s pracemi postupně. Trávník je v mnoha případech první na řadě. Jarní přízemní mrazíky však dokážou zničit příliš časnou péči o trávník. Na začátek ho stačí vyhrabat, odstranit zbytky rostlin a listí. Tím se odlehčí. Pak přichází další činnosti, jako provzdušnění, hnojení a dosévání. Připravte si také nářadí a zkontrolujte sekačku na trávu.

Řez stromů a keřů

Časné jaro je ideální pro stříhání a prořezávání stromů i keřů v zahradě i v květináčích. Okrasné a ovocné stromy a keře ostříhejte, odstraňte suché větve pro zahuštění koruny a zajistěte si bohatou úrodu na následující sezónu. Udělejte to dříve, než keře a stromy začnou rašit.

Závlaha v zahradě

Využijte dešťovou vodu a dejte si na zahradu velkou nádobu například v podobě sudů, starou vanu nebo jinou nádobu, do které ji můžete sbírat na zalévání celé zahrady. Stačí napojit hadici na okapovou rouru ze střechy. Pozor je třeba dávat na čistotu nádob, do kterých dešťovou vodu sbíráte. Nádoby pravidelně čistěte a zamezte usazování nečistot na dně nádob. Dobré je nádoby přikrýt.

Kompost

Na konci zahrady si nechte místo na kompost, na které na jaře nelze zapomenout. Zkontrolujte stav konstrukce a poškození opravte. Nastartovat proces vzniku kompostu bohatého na všechny látky potřebné na kvalitní pěstování můžete přidáním organických zbytků z domácnosti v podobě slupek ze zeleniny a ovoce, rozdrcených skořápek z vajíček pro dodání vápníku, nebo kávové směsi, která dodá minerály a látky, které nastartují růst rostlin.

Příprava půdy na sázení

S prvními slunečními dny je třeba dokonale prokypřit půdu dostatečně do hloubky, vytrhat trávu a plevel i s kořeny, vybrat kameny, větvičky či zbytky předešlé úrody. Důležité je i přidání hnojiva podle vlastností půdy a druhu plánované výsadby. Zapravte do půdy také kompost. Na kompost či připravený záhon může přijít i voda z vařených brambor nebo těstovin, která dodá další vitamíny a minerály. Vodu je třeba nechat dobře vychladnout. Heřmánkový čaj pomůže předcházet některým plísňovým onemocněním v půdě.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient