Maskovaný cukr ve výrobcích. Na co si dát pozor?

Zvyšující se hladinu cukru v krvi je rizikovým faktorem vzniku cukrovky. Navíc se nám nadbytek přijatého cukru na těle ukládá do tukových polštářků. Důmyslně maskovaný, přidaný cukr je jednou z častých složek potravin. Jak jej tedy odhalit a pod jakými názvy se ukrývá?

Výrobci občas cukr maskují pod různými názvy. Využívají jej ke zlepšení chuti a textury produktu, nebo třeba ke konzervaci. Nachází se často v potravinách, ve kterých bychom jej ani nečekali. Není však cukr jako cukr. Kokosový cukr má třeba více vitaminů a minerálů než řepný, stále jde ale o cukr. Některý se vyskytuje přirozeně a jiný je přidaný. Přirozený cukr je v ovoci, zelenině i v neochucených mléčných produktech, které jsou zdrojem důležitých živin.

Přidané cukry jako prázdné kalorie

Cukry představují prázdné kalorie plné energetické hodnoty, kterou často nestihneme spálit. Je třeba se zaměřit na konkrétní složení každé potraviny. Čím dříve je ve složení na produktu uveden cukr, tím více jej výrobek obsahuje. Navíc se často jmenuje trochu jinak. Gukózo-fruktózový sirup se přidává do limonád, cukrovinek, pečiva, cereálií i uzenin. Konzumujete jej i v případě, kdy si dáte třeba šunku. Fruktóza se v těle přemění na tuk až ze 40 %, ukládá se mezi orgány a metabolizuje se jen v játrech. Upřednostněte tedy základní suroviny před průmyslově zpracovanými a konzervovanými produkty s dlouhým seznamem složení.

Povinnost uvádět výživové údaje na balených potravinách

Povinnost uvádění výživových údajů i na balených potravinách vstoupila v platnost nedávno. Do pojmu cukry se zahrnují i ty, které se vyskytují v potravinách přirozeně. Vždy platí jednoduchá pomůcka, že čím menší je uvedená hodnota obsaženého cukru, tím lépe pro nás. Konkrétní složení potravin je důležité. Jednotlivé složky jsou v seznamu řazeny podle výše obsahu. Složka uvedená na prvním místě je v daném produktu zastoupena v největším množství.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient