Jak nebýt osamělí a co si dát na seznamku

Partneři

Někteří z nás žijí sami a přesto se necítí osaměle. Jiným samota vadí, cítí se osamocení, i když je plný dům či byt lidí. Nejde jen o seniory ve stáří. Osamělý může být kdokoliv a v jakémkoliv věku. Často pak po rozchodu s partnerem.

Pocit osamělosti naznačuje chybějící životní rovnováhu. Něco důležitého nám v životě chybí. Je třeba najít to, co nám v životě chybí a přitáhnout si to do zpátky do života. Jakmile si uvědomíme, že si připadáme osamělí, je třeba definovat, proč se tak cítíme. Možná je to nedostatečným společenským kontaktem, nebo vás nikdo z blízkých dostatečně neposlouchá a nechápe.

Osamělost versus samota

Osamělost nemusí vyplývat z toho, že žijete sami. Řada těch, co žijí bez partnera, má bohatý společenský život a vůbec se osaměle necítí. Ujasněte si, co vyvolává pocit osamělosti u vás. Možná je to hodně volného času, který neumíte nějak smysluplně využít a prostě se nudíte. Naučte se zaplnit prázdná místa v každodenním rozvrhu. Choďte na procházky, cvičit i plavat, začněte studovat a učte se nové věci v kurzech. Častěji navštěvujte své blízké, ať už rodinu nebo přátele a věnujte se dobrovolnictví.

Jak být online

Na osamělost zabírají přátelé, rodina i kolegové v práci. Jestliže jste samotáři a nemáte okruh blízkých, nebo jste příliš ostýchaví, než abyste vedli rozhovory, zkuste moderní technologie. Jsou sice jedním z důvodů, proč se stále víc lidí znovu a znovu ocitá v izolaci, ale může vás dostat i z osamělosti. Vyzkoušejte chatovací místnosti a skupinu, která se zabývá tématy, která je vám blízká. Možná najdete někoho, s kým se bude dát později i setkat a najít společnou řeč. Hledání přátel na internetových portálech je často jediným způsobem, jak se účastnit společenského života, zejména pro seniory s omezenou pohyblivostí.

Co si dát do profilu na seznamku

Na seznamku pište pravdu. Nesnažte se předstírat, že jste někdo jiný, než ve skutečnosti. Vylepšené informace sice zvýší počet protějšků, kteří vám odpovědí, ale pravda vyjde najevo při první a pravděpodobně i poslední schůzce. Pravdu pište o fyzickém zjevu, profesi i zájmech ve volném čase. Snažte se být originální. Humor je okoření vlastní popis a sebehodnocení. Působte pozitivně a energicky. Pokud jste klidnější povaha, i tak máte jistě nějaké zájmy. Nestěžujte si a nelitujte se. Nesdělujte zklamání ani diagnózy. Dívejte se dopředu. Zítřky jsou nejisté a každý den může být poslední. Žijte dneškem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient