Co musíte vědět, než sáhnete po hormonální antikoncepci

Hormonální antikoncepce se pokládá za nejspolehlivější způsob ochrany před nechtěným otěhotněním. Jako téměř vše i ona může mít vedlejší účinky. Informujte se proto o všech pozitivech a možných rizicích. Na ovulační testy ale moc nesázejte. Ta se dá podle odborníků přesně zjistit jen ultrazvukem.

Než začnete s hormonální antikoncepcí, musíte se nechat důkladně vyšetřit u svého gynekologa. Ten se zaměří na rodinnou anamnézu a podívá se i na trombofilní mutaci, která způsobuje dědičnou zvýšenou srážlivost krve, jejímž důsledkem může být nebezpečná trombóza a embolie. Pokud si chcete vyšetření udělat samy bez lékařské indikace, zaplatíte asi 1 200 korun, jinak jej hradí zdravotní pojišťovna. Samozřejmostí je měření krevního tlaku a čekat vás mohou i krevní testy, včetně těch jaterních. Důležité je také, zda kouříte a jak moc, zda trpíte cukrovkou nebo třeba epilepsií.

Typy hormonální antikoncepce

Pokud mají ženy nějaké potíže, není pro ně vhodná kombinovaná hormonální antikoncepce, která obsahuje hormon estrogen a progestin. Každý druh antikoncepce má různou dávku hormonů. Čím je vyšší dávka estrogenu, tím vyšší je riziko trombózy. Pokud hormonální antikoncepci z nějakého důvodu žívat nemůžete, pak musíte vsadit na jiné metody antikoncepce.

Nitroděložní tělíska

Nehormonální tělísko působí v děloze jako cizí těleso. Přitahuje bílé krvinky, které ničí spermie. Tělíska navíc obsahují měď se spermicidním účinkem. Tělísko se zavede do dělohy a vlákno se zafixuje v děložní stěně. Aplikace se nedoporučuje u krvácení z dělohy bez zřejmé příčiny, při zánětech, chronických bolestech v pánevní oblasti, myomech nebo alergiích na měď.

Hormonální tělíska obsahují hormon gestagen, který se průběžně uvolňuje 3 nebo 5 let, působí lokálně, nezatěžuje trávicí a oběhový systém a nezvyšuje riziko hluboké žilní trombózy. Působením na děložní stěnu snižuje intenzitu menstruačního krvácení. Po zavedení nitroděložního tělíska se objeví mírné krvácení, které postupně vymizí. Nedoporučuje se u vad dělohy, děložního krvácení z neznámého původu, při zánětech a chronických bolestech.

Kondom

Používání kondomu zajistí i ochranu před pohlavně přenosnými chorobami. Je třeba dbát na kvalitu prezervativu. Za nejspolehlivější materiál se považuje latex. Doporučuje se sledovat data expirace. Při použití latexového prezervativu je vhodné použít lubrikanty na vodové bázi, které jej nerozpouští. Silikonové lubrikační gely jej mohou poškodit. Kondomy se vyrábí hned v několika velikostech. Pokud nesedí, ohrožují bezpečnost pohlavního styku.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient