Akrylátová vana? Jak se o ni starat.

Při zařizování domovů si nemusíme hned pořizovat luxusní vany z litého mramoru nebo ze speciálně upravených exotických dřevin. Z finančních důvodů často přemýšlíme o akrylátu. Jak je to s jeho kvalitou?

Pokud zrovna nemáte na designové vany, asi se rozhodnete pro cenově dostupnou akrylátovou. Tento materiál, který je na dotek mnohem měkčí a teplejší než třeba chladný mramor a dokáže udržet vodu teplou po mnohem delší dobu.

Další výhody akrylátu

Akrylát se snadno instaluje, protože je akrylát lehký a snadno se s ním manipuluje. Navíc je dnes v nabídce neuvěřitelné množství tvarů a tipů akrylátových van a exklusivních designů. I když vám možná do vaší panelákové koupelny zapadne jen klasický obdélník ve standardních rozměrech, vnitřní prostor vany může mít ergonomické prolisy, područky nebo méně nebo více zkosený či kolmý tvar zádové části. Variantou je i sedací vana, nebo vana rohová.

Montáž, záruka a životnost

Akrylát je praktický, má dlouhou životnost a vysokou odolnost. Sledujte ale důležitá kritéria. Existuje akrylát vyrobený tažením, tedy extrudovaný akrylát, nebo litím do forem, tedy litý akrylát. Fyzikální vlastnosti materiálu jsou lépe zachovány u litého akrylátu. Tloušťka akrylátu by měla být minimálně 4 až 5 mm, aby něco vydržel. O kvalitě a životnosti vypovídá i délka záruky výrobce. Přečtěte si také podmínky. Aby vám byla záruka uznána, musíte při montáži dodržet přesný postup od výrobce.

Jak vypadá údržba

Akrylátové vany jsou náchylné na poškrábání. Drobné povrchové škrábance si opravíte přebroušením, ale chce to šetrný postup. Nedoporučuje se čistit povrch abrazivními prostředky. Koupání psa ve vaně také není ideální kvůli jeho drápkům. Riziko představují i koupelové soli a jiné přísady. Povrch vany se také může zbarvit a skvrn se už bohužel nezbavíte. V tomto ohledu jsou lepší vany smaltované. Vanu z akrylátu ale můžete opatřit antibakteriální úpravou, která vylepší odolnost povrchu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient