Koupelny ovládají umyvadla na desku. Líbí se vám?

Umyvadla položené na desce se stávají hitem současných koupelen. Působí luxusně, velmi elegantně a kolem nich vzniká prostor pro atypické stojánkové baterie a odkládání věcí. Na co si dát pozor, než si ho dáte do koupelny?

Umyvadla na desku mohou být z různých materiálů. Nejčastěji jde o keramiku a objevuje se i jejich ztenčená verze. Klasická umyvadla z keramiky mají tloušťku hrany 8 až 10 mm, nejtenčí umyvadla mohou mít pouhé 3 až 4 mm. Směs materiálu obsahuje korund pro dosažení patřičné tvrdosti a výdrže. Umyvadla jsou tedy křehká jen na pohled a nemusíte se bát, že je při prvním upuštění krému rozbijete.

Od keramiky k mramoru

Velmi oblíbená jsou umyvadla z litého mramoru. Tento uměle vyrobený materiál si zachovává vlastnosti přírodního originálu a současně mistrně eliminuje případné nepřesnosti. Uvidíte proto precizně ztvárněný design s jasně definovanými hranami a dokonale rovné i hladké plochy. Můžete si ale pořídit i umyvadla na desku z přírodního mramoru. Jedinečná jsou i umyvadla z tvrzeného skla nebo dřeva.

Materiál desky

Prostor kolem umyvadla přichází neustále do kontaktu s vodou, proto musí být deska vyrobena z hloubkově impregnovaného materiálu. Stejně tak precizně ošetřené musejí být i proti pronikání vlhkosti dovnitř desky i její hrany. Ty by měly být lepeny polyuretanovým lepidlem, které vytvoří na hraně dokonale vodotěsný spoj. Pokud se jedná o nekvalitní provedení a vlhkost se dostane dovnitř, materiál nabobtná, drolí se a je zralý na výměnu. Umyvadlo se lepí na desku silikonem, který dokonale těsní.

Vodovodní baterie

Ke krásnému umyvadlu a kvalitní desce patří i designová vodovodní baterie. Umyvadla určená na desku totiž nemají otvory pro baterie. Výhodou je, že se dají baterie umístit kamkoliv. Mohou být z boku, klasicky za umyvadlem nebo zabudované přímo do zdi pod omítku nad tímto umyvadlem. Počítejte s minimálním prostorem 10 cm pro namontování baterie mezi zeď a umyvadlo. Proměřte i výšku baterie. Můžete použít i elegantní prodlouženou verzi stojánkových baterií s výškou asi 30 cm. Pod kohoutkem budete mít prostor pro pohodlné mytí a proud vody bude směřovat přímo k odtoku umyvadla. Pak nebude voda vystřikovat všude kolem ven.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient