Jak upravit ložnici v zimě pro dobrý spánek

Jak přežít chladné večery a mrazivá rána, aby se nám dobře spalo a nebudili jsme se v noci zimou a ráno promrzlí na kost? Zkuste udělat v ložnici pár snadných úprav.

Než začnete více topit, očistěte prach z radiátorů, aby se během topení nevířil do vzduchu. Důkladně je otřete navlhčeným hadrem, u novějších typů zvedněte mřížku a prach z nich vysajte. V bytě ani domě nemá být nikdy přetopeno a v ložnici to platí opravdu dvojnásob. Teplotu udržovat od 17 so 20 °C, což je až o 4 °C méně než je pokojová teplota v dalších pokojích.

Zahřejte prostor barvami

Na zimu si upravte postel. Zvolte si teplejší varianty dek, polštářů i povlečení. Zakoupit se dají i matrace s letní a zimní stranou. Povlečení by mělo být dostatečně savé, prodyšné a hřejivé. Nejvhodnější je flanel ze 100% česané bavlny s vysokým vlasem, který je měkký, pružný a příjemný na omak. Materiál má být na dotek příjemný, aby se vám v něm dobře spalo. Pocitově vás zahřeje i vhodná barva povlečení. Na zimu zvolte teplejší odstíny, jako je světle žlutá, oranžová, broskvová a korálová. Zaměřte se i na plošnou hmotnost tkaniny. Hodnota by měla být alespoň 160 g/m².

Flanel, satén i moderní materiály

Bavlněný satén z vysoce kvalitní česané bavlněné příze má výborné termoregulační vlastnosti, přes léto ochladí a v zimě zahřeje. Je pevný, měkký, hebký a příjemný na dotek. Povlečení ze 100% polyesteru jsou sice méně prodyšná, ale mají své výhody. Mikroplyš je antibakteriální, příjemný na omak, hřeje a nemusí se žehlit. Mikroflanel zase díky vysoké hustotě chlupů dobře zahřeje, netvoří žmolky, rychle schne a je mnohem jemnější. Mikrovlákno je jemné, hladké, nemačká se, je antibakteriální, snadno schne a nežmolkuje se. Dá se využívat celoročně. V zimě hřeje a v létě chladí.

Kvalitní prostěradlo

Oblíbení je froté, které hřeje, saje, nežehlí se a tvarově se přizpůsobí. Kvůli velkým rozdílům ve struktuře jej raději nekombinujte s povlečením z damašku, bambusu nebo bavlněného saténu. Může docházet ke tření a poškození jejich jemného povrchu. Místo froté proto k tomuto povlečení raději zvolte prostěradlo z flanelu, bavlněného saténu nebo z oblíbeného žerzeje. Dopřejte si čerstvý vzduch a vždy správně větrejte. Zvolte krátké a intenzivní ranní a večerní větrání na pár minut.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient