Jak vybrat ten správný sporák

kuchyně

Váš sporák může být plynový, elektrický, indukční, kombinovaný, se sklokeramickou deskou nebo s elektrickým zapalováním. Většinou se skládá z trouby a varné desky nebo plotýnek.

Než začnete vybírat, promyslete si, co vlastně hledáte. Hlavními kritérii při výběru jsou prostor, typ energie a jeho funkce. Sporáky často navazují na pracovní desku. Volit můžete mezi šířkami 50, 55 nebo 60 centimetrů. Připojíte je k plynu nebo elektrické zásuvce, pokud se nerozhodněte pro kombinaci, pak potřebujete obojí.

Elektrický sporák

U elektrického sporáku lze volit klasické plotýnky, sklokeramickou varnou desku nebo indukční desku. Litinové plotýnky jsou levnější, ale mají vyšší náklady na provoz. Sklokeramická varná deska s topnou spirálou dosáhne plného výkonu už za 15 sekund. Indukční varná deska funguje na principu elektromagnetické indukce a vyžaduje speciální nádobí. Energetická náročnost elektrické trouby je o něco vyšší, ale ohřívá shora i zespoda a teplota se skvěle reguluje. Horkovzdušné trouby navíc zajišťují proudění horkého vzduchu.

Plynový sporák

Plamen plynové plotny hoří okamžitě, snadno se reguluje, zbytkové teplo je minimální a mají bezpečnostní pojistku proti úniku plynu. Většinou mají zabudované i zapalování. Plynová trouba se ale špatně reguluje, ohřívá potraviny jen zespodu a potraviny vysouší. Plynový sporák spotřebovává vzduch z místnosti a v kombinaci s plastovými okny s minimálním prouděním vzduchu, to není zrovna ideální. Proto jsou velmi oblíbené kombinované varianty.

Kombinovaný sporák

Pokud máte v bytě zavedený plyn a nechcete se vzdát vaření na otevřeném ohni, zvolte si kombinovaný typ sporáku. Jedná se o velmi oblíbení spojení plynových hořáků a elektrické trouby, která může být i horkovzdušná. Získáte dvě možnosti vaření v rámci jednoho spotřebiče a při výpadku dodávky elektřiny máte záložní variantu.

Funkce

Moderní sporáky nabízí spoustu funkcí pro usnadnění a urychlení vaření. U plynového a elektrického sporáku se ale dost liší. Mezi nejvíce vyhledávané funkce patří integrované zapalování, pojistka hořáků, wok hořák, osvětlení trouby i při zavřených dvířkách, Quick start, Booster, gril, rozmrazování, detekce velikosti nádobí a ochrana proti přetečení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient