Pamětní medaile teď může zdobit i váš návrh – navrhněte i vy své téma

české zlaté mince

Tvůrci pamětních mincí ČNB a medailí jsou vždy pečlivě vybíráni z řad výtvarníků. Dostat se mezi vyvolené není snadné ani pro umělce, natož pro amatéra a běžného smrtelníka. A přesto má teď šanci každý – i vy! Mincovna vyhlásila anonymní soutěž pro každého. Přidejte se a pošlete svůj návrh na minci s národní či vlasteneckou tematikou.

Navrhněte medaili, i když nemáte výtvarný talent

Nemusíte mít žádný výtvarný talent. Pražská mincovna nebude hodnotit výtvarnou stránku, ale námět. Medaile, kterou navrhnete, musí být na národní téma. Jaké vyberete, je zcela na vás. Důležitá je však originalita námětu. Pojďte sdílet své nápady a náměty, a třeba právě z vás bude „duchovní otec“ nové pamětní mince, která se stane předmětem zájmu sběratelů i investorů. (Mincovna česká témata použije při sestavení svého emisního plánu.)

Oceněný vítězný návrh se bude následně razit z drahých kovů a váš nápad se tak stane součástí české numismatiky. Pojďte přemýšlet nad námětem a vyhrát. V návrhu můžete přijet s památnou událostí, s významnou osobou, s uměleckým dílem či významnou stavbou. Hledejte v naší národní historii to, co si zaslouží být zvěčněno a nejlépe, co ještě nikoho nenapadlo. Nemusíte ale zůstávat jenom u nás v Česku. Najděte třeba zajímavé české dějiny za hranicemi. Přijatelné je navrhnout třeba město Königsberg, které bylo založené na počest českého krále Přemysla Otakara II. Hledejte cokoliv, co je významné pro náš národ a lze to pokládat za jedinečné a vynikající.

Zlato jako odměna

Přestože vítěz získá zlato v podobě zlatého Svatováclavského dukátu, větší odměnou vítězovi nejspíš bude to, že pomůže objevit vzácný střípek české historie a umožní jej zvěčnit na pamětní medaili. I vaše medaile může být tak nádherná jako Svatováclavský dukát, který vyhrajete. Jeho autorem je ak. soch. Vladimír Oppl a má ryzost 23,6 karátů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient